Kan det svenska livsmedelssystemet bli klimatneutralt till 2045?
Förra Äret startade forskningsprogrammet Mistra Food Futures (https://mistrafoodfutures.se/sv/)  som ska svara pÄ bland annat den frÄgan. Forskningsprogrammet tar ett helhetsgrepp pÄ det svenska livsmedelssystemet för att undersöka möjligheterna att uppnÄ ett hÄllbart livsmedelssystem som kan leverera hÀlsosam mat utan att tÀra pÄ jordens resurser. Programmet leds av SLU  i samarbete med forskningsinstitutet RISE och Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet och involverar forskare frÄn mÄnga olika discipliner. Dessutom deltar mÄnga olika organisationer och myndigheter.
Forskningsprogrammet utgĂ„r frĂ„n ett systemperspektiv, vilket innebĂ€r att hela kedjan frĂ„n jord till bord inkluderas. NĂ€r mĂ„let att nĂ„ klimatneutralitet realiseras ska samtidigt ocksĂ„ andra negativa konsekvenser pĂ„ miljön minimeras, och systemet mĂ„ste ocksĂ„ vara hĂ„llbart ur ekonomiskt och socialt perspektiv. Â
Food Systems-gruppen Àr involverad i flera delar av programmet, framförallt work package (WP) 4 och 5. I WP4 arbetar forskarna med att ta fram indikatorer för att mÀta hÄllbarhet i livsmedelskedjan. WP5 gÄr ut pÄ att modellera det svenska jordbrukets klimatpÄverkan och att utvÀrdera olika ÄtgÀrder för att minska den. Forskare i gruppen ingÄr Àven i WP2 som handlar om mÄl för livsmedelssystemet och ocksÄ styrmedel, i WP3 om framtidsscenarier och i WP6 som handlar om livsmedelskedjan bortom jordbruket.
Flertalet forskare frĂ„n Food Systems-gruppen deltar i arbetet med Mistra Food Futures, bland andra Per-Anders Hansson (projektledare), Elin Röös, Pernilla TidĂ„ker, Niclas Ericsson, Kajsa Henryson, Hanna Karlsson Potter och Karin von Greyerz.Â
Mer information finns pÄ Mistra Food Futures hemsida https://mistrafoodfutures.se/sv/