Bilden viser Tora Asledottir Avdelingsingeniør Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap , NMBU

Är äldre vetesorter lämpliga om man har celiaki? Nej!

Publicerat den

Många är nyfikna på sambanden mellan mat och hälsa. Vår kropp behöver näringsämnen som kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler för att fungera bra. Men även om protein behövs av alla levande organismer är inte alla proteiner lika bra för alla. Idag ska vi prata om gluten! Vad är gluten egentligen? Gluten är det viktigaste… Fortsätt läsa Är äldre vetesorter lämpliga om man har celiaki? Nej!

Webbinarium “Pågående nordiska projekt – kultursspannmål”

Publicerat den

Text Galia Zamaratskaia, SLU   Nyligen arrangerade Häme University of Applied Sciences (HAMK, Finland) och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ett webbinarium om pågående nordiska projekt om gamla spannmålssoter – även kallade kultursspannmål”. Syftet med detta var att skapa en plattform för nya nätverk och ytterligare samarbete. För att möta utmaningen med hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion krävs… Fortsätt läsa Webbinarium “Pågående nordiska projekt – kultursspannmål”

Baka tunnbröd med kulturspannmål!

Publicerat den

I vårt spännande forskningsprojekt så har vi möjlighet att arbeta med innovativa och nygamla sätt att använda kulturspannmål! Ett exempel var när jag, Karin Gerhardt, och bagaren Sébastien Boudet, tunnbrödbagerskan Ulla Friberg, packade våra väskor fulla med olika sorters spannmål, kvarn, kavel och protokoll och styrde kosan mot Örnsköldsvik, en vacker vinterdag i februari.  … Fortsätt läsa Baka tunnbröd med kulturspannmål!

Välj att äta hälsosamt och välj svenska traditioner!

Publicerat den

Därför behöver du äta fibrer På bilden ser du en bra källa till olösliga fibrer – ett fullkornsbröd.   Text: Galia Zamaratskaia, samverkanslektor i matens kvalitet och egenskaper Cirka 25-35 gram kostfibrer –  det är den dagliga rekommendationen för vuxna från Livsmedelverket. De flesta av oss dock oftast mindre kostfibrer än så. Men var är… Fortsätt läsa Välj att äta hälsosamt och välj svenska traditioner!

Ökad kunskap om kulturspannmål!

Publicerat den

Svarthavre

En av pionjärerna kring kulturspannmål är växtförädlaren Hans Larsson, verksam vid SLU i Alnarp sedan många år. Hans och kollegorna Eva Johansson och Lennart Karlsson, lyckades de erhålla finansiering i ett treårigt kulturspannmålsprojekt där man testade 25 olika äldre sorter på tre olika platser i Sverige under en treårs period (2011-13). Platserna har haft ekologisk… Fortsätt läsa Ökad kunskap om kulturspannmål!

Kulturspannmål – godare och nyttigare?

Publicerat den

Alltfler människor verkar vilja variera sin kost, och efterfrågan på hälsosam, närproducerad och miljövänlig mat ökar. Bröd bakat på äldre spannmålssorter har blivit trendigt. Många anser att de äldre sorterna, så kallade kulturspannmål, är både godare och hälsosammare. Men hur mycket sanning ligger i detta? Vi var tre forskare i projektet som gjorde litteraturöversikt där… Fortsätt läsa Kulturspannmål – godare och nyttigare?

Rapport från projektets fältförsök

Publicerat den

Årets fältsäsong är över, och vår doktorand Tove Ortman berättar mer om hur projektets fältförsök med vårvete har gått i år! I försöket testar vi sju sorter: tre moderna, två lantveten och två evolutionära sorter. Syftet är att jämföra moderna sorter med kulturspannmål i olika miljöer och skötsel, bland annat för att undersöka effekten av… Fortsätt läsa Rapport från projektets fältförsök

Mjölnare, ett framtidsyrke?

Publicerat den

 Av Karin Gerhardt – projektledare i forskningsprojektet ”Historiska sädesslag i framtidens mat” (2019-2022). Projektet finansieras av Formas och bedrivs på SLU och Högskolan i Kristianstad i samarbete med Eldrimner, föreningen Allkorn, lantbrukare och hantverksbagare. Inom vårt projekt har vi märkt att det inte alltid är lätt för de som odlar äldre sädesslag, så kallat kulturspannmål,… Fortsätt läsa Mjölnare, ett framtidsyrke?

Samarbete mellan svamp och spannmål?

Publicerat den

Den 3 juni hölls ett web-seminarium där tre studentarbeten inom projektet Historiska sädesslag i framtidens mat presenterades. Presentationerna spelades in och finns tillgängliga på projekthemsidan och här på bloggen kommer en av studenternas sammanfattning av sina arbeten. Här berättar agronomstudenten Klara Li Yngve om sitt  projekt: Mykorrhiza är en symbios mellan vissa jordlevande svampar och… Fortsätt läsa Samarbete mellan svamp och spannmål?

Tips på poddavsnitt om Kulturspannmål

Publicerat den

Tidningen Land har en intressant podd ”lantbrukspodden”. Där finns nu ett 45 minuters avsnitt om gamla sorters spannmål, så kallade kulturspannmål. Medverkar gör Matti Wiking Leino, forskare, Thomas Björklund, som driver Warbro Kvarn, och undertecknad som deltar som ”bagare” denna gång. Här finns länken: https://www.landlantbruk.se/lantbruk/lantbrukspodden-har-gamla-spannmalssorter-blivit-trendiga/ Jag vill också tipsa om en kommande projektaktivitet. Vi kommer… Fortsätt läsa Tips på poddavsnitt om Kulturspannmål