Vårt projekt presenterades på 11th E3S annual Symposium 2023

Publicerat den

Text Galia Zamaratskaia, SLU I maj 2023 arrangerade Sveriges Sensoriska Nätverk tillsammans med E3S (the European Sensory Science Society) ett symposium ”Uniqueness and diversity in a globalized word – a sensory perspective”. Syftet med detta var att uppmärksamma spännande ämnen och befintliga sensoriska metoder samt skapa en plattform för ytterligare samarbete kring matens smaker. Sensorisk… Fortsätt läsa Vårt projekt presenterades på 11th E3S annual Symposium 2023

Celsiusskolan besöker SLU

Publicerat den

Text: Galia Zamaratskaia, samverkanslektor i matens kvalitet; SLU Den 20:e april besökte elever från Celsiusskolan SLU i Uppsala. Besöket inleddes med en allmän del om SLU och sen fick eleverna en inblick i Livsmedelsprogrammet. Efteråt diskuterade vi med eleverna om hållbara livsmedel och forskning kring detta på SLU. Självklart pratade vi också om kulturspannmål och… Fortsätt läsa Celsiusskolan besöker SLU

Karin Gerhardt presenterar kultursspannmålens roll för livsmedelssäkerhet

Föredrag om kultursspannmål på Food Science Sweden konferens – spännande och lärorikt!

Publicerat den

Text: Galia Zamaratskaia, samverkanslektor i matens kvalitet; SLU Den 15 mars 2023 anordnade Food Science Sweden (http://foodsciencesweden.se/) en konferens ”Research and innovations for food security”. Syftet var att skapa förutsättningar för en kraftsamling hos samtliga berörda aktörer för att diskutera livsmedelssäkerhet och skapa dialog om hur tillsammans vi kan möta dagens och morgondagens behov. Karin… Fortsätt läsa Föredrag om kultursspannmål på Food Science Sweden konferens – spännande och lärorikt!

Bilden viser Tora Asledottir Avdelingsingeniør Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap , NMBU

Är äldre vetesorter lämpliga om man har celiaki? Nej!

Publicerat den

Många är nyfikna på sambanden mellan mat och hälsa. Vår kropp behöver näringsämnen som kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler för att fungera bra. Men även om protein behövs av alla levande organismer är inte alla proteiner lika bra för alla. Idag ska vi prata om gluten! Vad är gluten egentligen? Gluten är det viktigaste… Fortsätt läsa Är äldre vetesorter lämpliga om man har celiaki? Nej!

Webbinarium “Pågående nordiska projekt – kultursspannmål”

Publicerat den

Text Galia Zamaratskaia, SLU   Nyligen arrangerade Häme University of Applied Sciences (HAMK, Finland) och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ett webbinarium om pågående nordiska projekt om gamla spannmålssoter – även kallade kultursspannmål”. Syftet med detta var att skapa en plattform för nya nätverk och ytterligare samarbete. För att möta utmaningen med hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion krävs… Fortsätt läsa Webbinarium “Pågående nordiska projekt – kultursspannmål”

Baka tunnbröd med kulturspannmål!

Publicerat den

I vårt spännande forskningsprojekt så har vi möjlighet att arbeta med innovativa och nygamla sätt att använda kulturspannmål! Ett exempel var när jag, Karin Gerhardt, och bagaren Sébastien Boudet, tunnbrödbagerskan Ulla Friberg, packade våra väskor fulla med olika sorters spannmål, kvarn, kavel och protokoll och styrde kosan mot Örnsköldsvik, en vacker vinterdag i februari.  … Fortsätt läsa Baka tunnbröd med kulturspannmål!

Välj att äta hälsosamt och välj svenska traditioner!

Publicerat den

Därför behöver du äta fibrer På bilden ser du en bra källa till olösliga fibrer – ett fullkornsbröd.   Text: Galia Zamaratskaia, samverkanslektor i matens kvalitet och egenskaper Cirka 25-35 gram kostfibrer –  det är den dagliga rekommendationen för vuxna från Livsmedelverket. De flesta av oss dock oftast mindre kostfibrer än så. Men var är… Fortsätt läsa Välj att äta hälsosamt och välj svenska traditioner!

Ökad kunskap om kulturspannmål!

Publicerat den

Svarthavre

En av pionjärerna kring kulturspannmål är växtförädlaren Hans Larsson, verksam vid SLU i Alnarp sedan många år. Hans och kollegorna Eva Johansson och Lennart Karlsson, lyckades de erhålla finansiering i ett treårigt kulturspannmålsprojekt där man testade 25 olika äldre sorter på tre olika platser i Sverige under en treårs period (2011-13). Platserna har haft ekologisk… Fortsätt läsa Ökad kunskap om kulturspannmål!

Kulturspannmål – godare och nyttigare?

Publicerat den

Alltfler människor verkar vilja variera sin kost, och efterfrågan på hälsosam, närproducerad och miljövänlig mat ökar. Bröd bakat på äldre spannmålssorter har blivit trendigt. Många anser att de äldre sorterna, så kallade kulturspannmål, är både godare och hälsosammare. Men hur mycket sanning ligger i detta? Vi var tre forskare i projektet som gjorde litteraturöversikt där… Fortsätt läsa Kulturspannmål – godare och nyttigare?

Rapport från projektets fältförsök

Publicerat den

Årets fältsäsong är över, och vår doktorand Tove Ortman berättar mer om hur projektets fältförsök med vårvete har gått i år! I försöket testar vi sju sorter: tre moderna, två lantveten och två evolutionära sorter. Syftet är att jämföra moderna sorter med kulturspannmål i olika miljöer och skötsel, bland annat för att undersöka effekten av… Fortsätt läsa Rapport från projektets fältförsök