Välj att äta hälsosamt och välj svenska traditioner!

Därför behöver du äta fibrer

På bilden ser du en bra källa till olösliga fibrer – ett fullkornsbröd.

 

Text: Galia Zamaratskaia, samverkanslektor i matens kvalitet och egenskaper

Cirka 25-35 gram kostfibrer –  det är den dagliga rekommendationen för vuxna från Livsmedelverket. De flesta av oss dock oftast mindre kostfibrer än så. Men var är det så viktig med fibrer?

Många vetenskapliga studier visar att personer som äter tillräkligt med fibrer löper mindre risk för en rad sjukdomar, bland annat diabetes typ2, hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancersjukdomar. En till viktig fördel med fiberrik kost är att man känner sig mätt längre, vilket i sin tur kan minska småätandet och minska risken för övervikt. Att äta fiber är alltså viktigt för att må bra!

Det finns några typer av fiber med olika egenskaper men alla fibrer har gemensamt att de inte bryts ner vid matsmältningen utan åker hela vägen till tjocktarmen. Fiber finns främst som lösliga och olösliga. Rent kemiskt är skillnaden att lösliga fibrer löser sig i vatten och olösliga fibrer gör det inte. Både är viktiga för hälsan, och att variera fiber källor är därför bra.

Vad ska man lägga på tallriken för att få i sig tillräklig med fibrer? Kostfiber bara går att hitta i vegetabiliska (växtbaserade) livsmedel. Lösliga fibrer finns mest i bland annat frukt (pektin) och i havre (betaglukaner). Olösliga fibrer finns mest i fullkornsprodukter.

Bröd, knäckebröd och pasta gjord på fullkorn är den vanligaste källan till kostfibrer. Fullkornsprodukter från kulturspannmål (till exempel einkorn, emmer, spelt, svedjeråg, ölandsvete och khorasanvete) är också en jättebra källa till fibrer. Bröd bakat på äldre spannmålssorter har blivit trendigt, och efterfrågan på kulturspannmål fortsätter öka. Fullkornsprodukter från kulturspannmål har alltså en stor potential att vara en del av framtidens goda och hållbara vardagsmat som dessutom är hälsosamt.

I vårt 4-åriga forskningsprojekt kommer vi att mätta fiberinnehållet i dem äldre vetesorter och jämföra med moderna sorter. Arbetet är påbörjat och vi räknar med att informera er resultaten om 2 år!

Fibrer är alltså en viktig del av en balanserad kost! Genom att välja fullkornsprodukter från äldre sorter väljer du fibrer och även svenska traditioner!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *