Gröt på kulturspannmål – danskarna ligger i framkanten

Efter en trivsam sommar med både spannmålsaktiviteter och lite semester är vi då åter tillbaka på SLU. Först kommer några berättelser från en Nordisk kulturspannmålskonferens i Danmark strax efter midsommar. Många möten och nya historier fick vi från danska forskare, lantbrukare och företagare. Först ut är gröt – och det är mycket mer spännande av vad det låter!

Spannmål är så mycket mer än bröd. De gamla sädesslagen kan man till exempel göra spännande och goda gröträtter av. I Köpenhamn finns det en butik som lyfter gröten till kulinariska höjder – de har anlitat stjärnkockar och säljer fina grötblandningar i sin butik, tillsammans med välsmakande recept i innovativa former. Vi fick förstås provsmaka – gott, enkelt och nyttigt!
Visste ni förresten att det finns gröt-VM i Skottland! Dock bara havregrynsgröt – så här finns det möjligheter för nya tävlingsgrenar med gröt på enkorn, svedjeråg eller ölandsvete.

Men jag vill också tipsa om att man kan göra god och jättenyttig gröt på kornmjöl, eller flingor också, med lingon och mjölk!

Ät mera gröt – hälsar Karin G

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *