Klimatförändringar och gamla spannmål

Deltagarna får smaka på Sébastien Boudets goda bröd bakade på enbart kulturspannmål.

Den 20 maj hade vi vårt första öppna seminarium på SLU inom vårt projekt: Gamla sädesslag och klimatförändringar – kan vi lära av historien?Seminariet handlade om den historiska aspekten av klimatförändringar och skördesäkerhet när det gäller våra äldre spannmålsorter och en spaning framåt inom spannmålsodling.

Vi började med att Matti Wiking Leino, agrarhistoriker och arkeolog från Stockholms universitet berättade om klimatvariationer och spannmålsodlingar i historisk tid och hur arbetet med att hitta arkeologiska fynd av gamla spannmålsrester kan leda forskarna ner på havsbotten eller i någon gammal grav, tex, under kudden på en gammal biskop.

Jacob von Oelrich från Klimatportalen på SMHI berättade om hur klimatet i Sverige blir framöver och hur detta kan inverka på den framtida spannmålsproduktionen. Modellerna visar att det blir mycket mer variationer i vädret, med fler extrema torkor, kraftiga skyfall och värmeböljor framöver och att växtodlingssäsongen kommer att öka i längd, vilket gör att man behöver ha fler tåliga grödor för att minska konsekvenserna.

Karin Gerhardt från Centrum för Biologisk Mångfald berättade att de gamla spannmålen klarade förra sommarens torka något bättre än våra moderna sorter, bland annat för de har djupare rotsystem än de moderna sorter. Det blir inte lika höga skördar, men de gamla sorterna verkar vara mer robusta mot extremväder.  

Frågor ledde till livliga diskussioner bland deltagarna som var en blandning av lantbrukare, bagare, forskare och tjänstemän. I kaffepausen bjöds på fantastiskt goda bröd och croissanter bakade på kulturspannmål av Sébastien Boudet.

Alla presentationer finns på vår projektsida https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/centrum-for-biologisk-mangfald-cbm/forskning/forskningsprojekt/forskningsprojekt-vid-cbm/kulturspannmalens-roll-for-ekologisk-spannmalsproduktion-och-konsumtion—kan-vi-lara-av-historien/

Mera goda & nyttiga kulturspannmålsbröd åt folket! önskar Galia och Karin

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *