Är spannmål bra för hälsan?

Publicerat den

Kan spannmål bidra till hållbar hälsa? En viktig fråga inom vårt spannmålsprojekt om gamla sädesslag. Så vi startade 2020 med att ordna ett seminarium om ämnet!Tre spännande föredrag och en givande workshop, då vi diskuterade ”Hur kan vi få människor att äta mer fullkorn och fibrer? Hur kan kulturspannmålen bidra till detta mål? Vilka typer… Fortsätt läsa Är spannmål bra för hälsan?

Intressanta program om de fyra sädesslagen på radio!

Publicerat den

I fyra program fokuserar programmet ”meny” (P1) på de svenska sädesslagen och deras intressanta historia.  Det senaste programmet handlade om råg. Det finns avsnitt om havre och korn, och snart sänds sista avsnittet om vete. Medverkar i programmet gör Matti Wiking Leino agronom, med kunskap i agrarhistoria. Matti har också skrivit boken Spannmål – svenska lantsorter. Odlarexperten som intervjuas är Niclas Dagman… Fortsätt läsa Intressanta program om de fyra sädesslagen på radio!

Bröd bakade med gamla spannmålssorter tävlade i årets SM i mathantverk.

Publicerat den

I mitten av oktober gick 2019 års SM i mathantverk av stapeln i Högbo Bruk strax utanför Sandviken. SM i mathantverk lockade i år ett rekordstort antal tävlande. Tävlingsbidrag av  bröd, kakor, sylt, glass, vinäger, korvar, ostar, pastejer med mera, hade skickats in till  jurypaneler i olika grenar. Hela 542 produkter från 182 företag i 45… Fortsätt läsa Bröd bakade med gamla spannmålssorter tävlade i årets SM i mathantverk.

Kan gamla frön rädda framtidens skördar?

Publicerat den

I lördags kom det ute en lång artikel i DN om kulturspannmål – många röster och berättelser kring gamla tider och odling idag. Intressant! Här finns en länk till artikeln https://www.dn.se/mat-dryck/kan-gamla-fron-radda-framtidens-skordar/  

Gamla rågsorter är så coola!

Publicerat den

Gamla spannmålssorter, speciellt råg, kan bli väldigt höga. Bilden visar en äldre sort som mäter cirka två meter. Svedjeråg kan till och med bli uppemot 2.5 meter! Det är dock inte bara själva rågkärnorna som är värdefulla, utan även råghalm har många användningsområden – speciellt från de äldre sorterna. Halmen används framför allt till foder… Fortsätt läsa Gamla rågsorter är så coola!

Gröt på kulturspannmål – danskarna ligger i framkanten

Publicerat den

Efter en trivsam sommar med både spannmålsaktiviteter och lite semester är vi då åter tillbaka på SLU. Först kommer några berättelser från en Nordisk kulturspannmålskonferens i Danmark strax efter midsommar. Många möten och nya historier fick vi från danska forskare, lantbrukare och företagare. Först ut är gröt – och det är mycket mer spännande av… Fortsätt läsa Gröt på kulturspannmål – danskarna ligger i framkanten

Deltagarna får smaka på Sébastien Boudets goda bröd bakade på enbart kulturspannmål.

Klimatförändringar och gamla spannmål

Publicerat den

Den 20 maj hade vi vårt första öppna seminarium på SLU inom vårt projekt: Gamla sädesslag och klimatförändringar – kan vi lära av historien?Seminariet handlade om den historiska aspekten av klimatförändringar och skördesäkerhet när det gäller våra äldre spannmålsorter och en spaning framåt inom spannmålsodling. Vi började med att Matti Wiking Leino, agrarhistoriker och arkeolog… Fortsätt läsa Klimatförändringar och gamla spannmål

Hej världen!

Publicerat den

Hej och välkomna till vår blogg! Här kommer ni få ta del av allt som vi gör inom ett fyraårigt projekt, finansierat av Formas, ”Historiska sädesslag i framtidens mat – Kulturspannmålens roll för ekologisk spannmålsproduktion och konsumtion – kan vi lära av historien?”. Projekttiteln speglar det område vi känner mycket engagemang för! I projektet jämför… Fortsätt läsa Hej världen!