Intressanta program om de fyra sädesslagen på radio!

I fyra program fokuserar programmet ”meny” (P1) på de svenska sädesslagen och deras intressanta historia.  Det senaste programmet handlade om råg. Det finns avsnitt om havre och korn, och snart sänds sista avsnittet om vete.
Medverkar i programmet gör Matti Wiking Leino agronom, med kunskap i agrarhistoria. Matti har också skrivit boken Spannmål – svenska lantsorter. Odlarexperten som intervjuas är Niclas Dagman från Västgötaslätten, och brödbagaren Anna Groneberg med vana att baka på äldre mjölsorter.

Råg är det oförståeliga sädesslaget, svårast att få grepp om, säger Matti . Råg har vi haft en otrolig massa sorter av. Det fanns fyra huvudgrupper – vårråg, höstråg, vinterråg och sommarråg. I programmet bakas ”sträcklingar” med rågmjöl och sälspäck. Intressant!

Matti Wiking Leino

Ett program behandlar korn. Kornet var störst och viktigast under lång tid och är vårt mest allsidiga spannmål. Det har använts till bakning, gröt, öl, foder och nu även till whisky.

Det första programmet handlar om havre. Havre kan inte jäsa och har alltid setts ner på. Havre saknar gluten och havremjöl har därför ingen förmåga att jäsa och ge ett luftigt bröd. Ändå gjordes det bröd på det förr. Men idag har havreprodukter ökat i popularitet, till exempel havremjölk. Skrädmjöl är ett mjöl på rostad havre – man kan göra utsökta drömmar på skrädmjöl, och tillsätta i bröd! – Det kommer att bli mer odling av havre säger Niclas. Tillsammans med korn är havre bland det bästa man kan äta och den är dessutom lättodlad.

Lantkorn från Jämtland

Vi vill passa på att önska en riktigt GOD JUL! Passa på att göra produkter med gamla lantsorter, använd helkorn för att koka julgröten med istället för ris! Eller prova att baka kakor eller bröd med dinkel eller Ölandsvete. Det kommer ett inlägg i vinter om var ni kan köpa gamla spannmålssorter. Hälsningar från Karin

Alternativ julgröt !

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *