Dekanbrev februari 2018

In english below

God fortsättning, så här långt in på året! Hög tid att lägga helger och 40-årsfirande bakom sig och ta itu med handlingsplaner, undervisning, handledning och forskningsprojekt.

Inför 2018 utlovades tätare utskick av dekanbrev och nu är den långa månaden januari redan till ända. Det blev en händelserik månad. Karl-dagen är passerad. Lunds universitet har till sist avslutat sitt långa 350-årsfirande med ett avstamp mot framtiden. KSLA har avhållit sin 206:e årshögtid. Per Hansson (KCF) har valts in och Anders Nilsson (LTV:s förre forskningssekreterare) har fått A. W. Bergstens pris bl. a. för sitt arbete med att kommunicera jordbrukets betydelse för en hållbar samhällsutveckling. Allan Gunnarsson har tilldelats Akademiens belöning för föredömliga insatser inom pedagogik och undervisning med koppling till landskap, hantverk och utomhuspedagogik i Alnarp. Då hans breda kunskap inte ryms i en person, kommer det att behövas två nya lektorat för att täcka det behovet i undervisningen.

Rektor har beslutat anställa två professurer inom hortikultur:
Laura Grenville-Briggs Didymus, som professor i integrerat växtskydd, med naturlig placering vid institutionen för växtskyddsbiologi. Nästan samtidigt kom beslutet från EU om att Lauras ansökan PROTECTA (Pathogen-informed Resistance to Oomycete diseases in Ecosystems, Agriculture and Aquaculture inom H2020-MSCA-ITN; Marie Skłodowska-Curie Innovative Training Networks) med en uppskattad budget på ca 40 miljoner kronor har beviljats. Vi gratulerar!

Jean W.H. Yong, som professor i hortikulturella odlingssystem vid institutionen för biosystem och teknologi, med tillträdesdag 1 september 2018. Yong, eller John som han vill kallas till vardags, kommer från Singapore och arbetar nu vid University of Western Australia. Hans hortikulturella kompetens spänner från mikrober till växtmaterial och landskapsrestaurering. Vi gratulerar också honom.

Regeringens särskilda satsning på ett kompetenscentrum för växtförädling vid SLU håller på att finna form under ledning av programchef Eva Johansson. En styrgrupp ska bestå av dekanerna för LTV och NJ samt resurspersoner från näringsliv och offentlig sektor. Eva har rivstartat arbetet med workshops med olika teman. Rektorsbeslut med riktlinjer är planerat till den 6 februari. I beslutsunderlaget har Centrumet har sin organisatoriska tillhörighet vid LTV-fakulteten och blir direkt underställd dekan med enheten för samverkan och utveckling som en stödjande resurs.

livsmedelsområdet händer mycket. Rekryteringen av utvecklingsledare fick tyvärr avbrytas p.g.a. neddragning av fakultetens basanslag för forskning, men aktiviteten är fortsatt hög.

”SLU Open Labs Food” är samlingsnamnet på utveckling av infrastrukturresurser inom livsmedelsområdet som utvecklats vid fakulteten och ska stödja utbildning, forskning och innovation.  Det nystartade utvecklingslabbet för mat och biobaserade material i Alnarp (verksamhetsledare Gun Hagström) och erfarenheterna från Pilothallen i Balsgård (verksamhetsledare Kimmo Rumpunen) utgör tillsammans med resurspersoner från LTV, SLU Holding och Green Innovation Park grunden för utvecklingen som ska bidra till att stärka SLU och Alnarp inom matområdet.  Utvecklingsmedel från Region Skåne bidrar till att koppla upp verksamheten till det inom livsmedelsområdet nationellt betydelsefulla regionala innovations- och samverkanssystemet.

Regionen har beslutet om ”Skånes Livsmedelsstrategi 2030 – Smart mat”, där Lisa Germundsson bidragit med input från SLU- håll. Arbetet går nu in i ett operativt skede. Samarbete med Lunds universitet intensifieras, med en nybildad LU Food Faculty och en ombildad plattform, LUFO (Lund University Food Studies) med en extern referensgrupp. SLU samverkar och medverkar i dessa grupperingar, med prodekan Lena som kontaktperson.

En mindre grupp har inlett arbete kring en Vinnväxtansökan hos Vinnova med fokus på växtbaserade livsmedel. En kärngrupp utgår från forskningen och kopplar in andra intressenter som RISE, Livsmedelsakademin och representanter för industrin. Ansökan ska vara inne till sommaren.

Inom forskningsnätverket Plant Link (SLU och Lunds Universitet) har diskussion inletts om att inkludera samhällsvetenskapliga aspekter inom ett projekt med arbetsnamnet People, Plants & Society. Här finns chansen att arbeta tvärvetenskapligt i enlighet med de ambitioner som ofta kommer till uttryck i planer och diskussioner. Ett konsortium lett av PlantLink, Nordplant, har för övrigt beviljats ett anslag på närmare 16 miljoner kronor från NordForsk till forskning om växters fenotyper i ett framtida nordiskt klimat. Fint erkännande för PlantLink och grattis till Erik Alexandersson & Co!

SLU:s industridoktorandsatsning inom livsmedelsstrategin framskrider. Av de 15 föreslagna projekt som gått vidare till sista omgångens tio har tre sin hemvist vid LTV:

  • Minskad användning av kemiska växtskyddsmedel i stärkelsepotatisodling. Stina Nilsson (Lyckeby) och Erland Liljeroth (VSB)
  • Förlängd lagringstid och minskade lagringsförluster i rotfrukter och knölar. Joakim Ekelöf (NBRF) och Håkan Asp (BT)
  • Svenska äpplen året om genom ny lagringsteknik. Henrik Stridh (Äppelriket) och Marie Olsson (VF)

SLU ingår tillsammans med en rad andra lärosäten i Food Science Sweden. På SLU-nivån består även under 2018 SIL, samverkansgruppen inom livsmedelsområdet vid SLU, där Kristina ”Tintin” Santén, ingår. Gruppen ger vissa förslag som uppdrag till framtidsplattformen Future Food. Under året kommer Tintin också att vara projektledare i uppbyggnadsskedet för ett SLU Partnerskap, som utgår ifrån och bygger på strukturen i Partnerskap Alnarp.

På rektors initiativ har ett strategiskt intressant initiativ med inriktning mot friluftsliv diskuterats mellan ledningarna för SLU och GIH (Stockholm). En första grov kartläggning som letts från framtidsplattformen SLU framtidens djur, natur och hälsa visar att samtliga fakulteter har mycket att bidra med inom området. En möjlig Mistrautlysning i höst kan vara ett konkret sammanhang att arbeta vidare i. Mer information kommer inför bildande av operativa grupper.

På grundutbildningssidan är det också mycket på gång.
Utbildningsnämnden beslutade före jul om utbildningsstrategiska satsningar (totalt ca 14 miljoner kronor) för ökad attraktivitet och därmed ökat antal sökande. Satsningarna sker inom tre områden: Pedagogiskt utvecklingsinriktade anställningar och uppdrag, Strategiska utvecklingsbidrag och Pedagogiska utvecklingsprojekt, med ansökningar senast 1 mars. På institutionerna arbetar man nu med att formulera ansökningar för att få del av dessa satsningar.

Ansökningar till mastersutbildningar har gjorts i en första omgång, med 15 januari som sista datum för utländska studenter. Statistiken visar att det nya programmet Horticultural Science har 133 förstahandssökande, vilket verkar lovande. Det nya mastersprogrammet Landskapsarkitektur för hållbar urbanisering på Ultuna, som också ges för första gången, har totalt 150 sökande varav 29 i 1:a hand, vilket också får ses som lovande, då det bör vara attraktivt för ytterligare svenska sökande.  Det multidisciplinära programmet Hållbara livsmedelssystem, där LTV medverkar, har 89 förstahandssökande. Växtbiologi för hållbar produktion, också ett nytt och fakultetsövergripande mastersprogram, har 67 förstahandssökande inom LTV-inriktningen växtskydd och växtförädling.

Agroecology-programmet har 119 förstahandssökande (färre än 2017 men fler än 2016). Outdoor Environments for Health and Well-being har 21 plus 13 sökande (hel- resp. halvfart) vilket också är en ökning i denna omgång.

Till detta kan läggas att Johan Östberg vid institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning har fått i uppdrag att utreda förutsättningar för att studera till landskapsingenjör även på campus Ultuna.

Svenska studenter har också möjlighet att söka i den vanliga ansökningsomgången senast 15 april. Här hoppas vi naturligtvis på god tillströmning. SLU satsar särskilda kommunikationsresurser till studentrekrytering, med förstärkningar på en miljon kronor per fakultet och fem miljoner på gemensam nivå. Medlen går till utbildningsmässor, besöksverksamhet, trycksaker, webb, annonsering och inte minst filmer.

Som ni kanske har sett uppmanas alla medarbetare att bidra till ”Filmen om SLU – made by you”, som en del i universitetets nya varumärkesprofilering. Inspiration finns här:
https://internt.slu.se/stod-service/admin-stod/kommunikation/varumarke-profil/filmen-om-slu/
Sista dag för att skicka in sin film är 16 februari. Det vore kul om många LTV-medarbetare bidrar och visar upp glimtar ur vår omfattande verksamhet. Kontakta kommunikatör Annamia Olvmyr om du vill veta mer: Annamia.Olvmyr@slu.se

Detta kopplar väl till fakultetens nystartade kommunikationsprojekt, med syfte att bidra till att stärka såväl intern information som forskningskommunikationen – något som lyfts upp i fakultetens handlingsplan. Ida Andersson leder detta och välkomnar tips och synpunkter Ida.Andersson@slu.se

Februari är annars en arbetsmånad utan onödiga störmoment – bra för undervisning, forskarutbildning, forskning, samverkansträffar. Fettisdagen/Pancake Tuesday och tätt därpå följande Alla hjärtans dag bör firas separat. Kanske någon tar sportlov, men större delen av tiden arbetas det intensivt, allt enligt SLU:s formulerade kärnvärden: Utmanande vetenskap – Löser riktiga problem – För en levande värld


Dean’s letter January 2018

It is time to put the holidays and 40th anniversary celebrations behind us and instead deal with action plans, teaching, supervising and research projects.

You were promised more dean’s letters in 2018, and January has already come to an end. It was an eventful month. Winter is halfway over. Lund University has finally concluded its long 350-year anniversary and are now looking toward the future. The Royal Swedish Academy of Agriculture and Forestry (KSLA) has celebrated their 206th year. Per Hansson has been made head of KCF and Anders Nilsson (LTV’s previous research officer) has received the A.W. Bergsten Award for, among other things, his work with communicating the importance of agriculture for sustainable societal development. Allan Gunnarsson has been given the KSLA award for exemplary efforts within education and teaching in connection with landscape, workmanship and outdoor teaching in Alnarp. Since his knowledge is so vast, two new senior lectureships are needed to cover our teaching needs.

The vice-chancellor has approved two new horticulture professorships:
Laura Grenville-Briggs Didymus
, Professor of Integrated Plant Protection, at the Department of Plant Protection Biology. The EU has also approved Laura’s PROTECTA application (Pathogen-informed Resistance to Oomycete Diseases in Ecosystems, Agriculture and Aquaculture within H2020-MSCA-ITN; Marie Skłodowska-Curie Innovative Training Networks). Her budget of about SEK 40 million has been approved. Congratulations!

Jean W.H. Yong, Professor of Horticultural Cultivation systems at the Department of Biosystems and Technology, will start 1 September 2018. Yong, or John as he prefers to be called, is from Singapore and currently works at the University of Western Australia. His horticultural skills range from microbes to plant material and landscape restoration. Congratulations to him, too.

The Government’s special investment in plant breeding centre at SLU is taking shape under the management of Programme Director Eva Johansson. A steering group will consist of the LTV and NJ deans as well as resource people from businesses and the public sector. Eva has started workshops with different themes. The vice-chancellor’s decision, including guidelines, is planned for 6 February. In the supporting documentation, the centre is listed under the LTV Faculty and will report directly to the dean. The Unit for Collaboration and Development acts as support.

A lot is happening in the field of food. The recruitment of a development leader had to be cancelled because of cuts to the faculty’s funding for basic research. However, activity is still high.

SLU Open Labs Food is the umbrella term for infrastructure resource development within the field of food. It has been developed at the faculty to support education, research and innovation. The new development lab for food and bio-based materials in Alnarp (Operations Manager: Gun Hagström) and the experiences from the pilot hall in Balsgård (Operations Manager: Kimmo Rumpunen), together with resource people from LTV, SLU Holding and Green Innovation Park make up the development foundation which will contribute to strengthening SLU and Alnarp within the food field. Development funding from Region Skåne contributes to connecting the operations to the nationally important regional innovation and collaboration system for the food field.

The region has approved “Skånes livsmedelsstrategi 2030 – smart mat” (Skåne’s food strategy 2030 – smart food). Lisa Germundsson provided input from SLU. The work is now in an operative phase. Collaboration with Lund University has intensified with the added LU Food Faculty and reconstructed platform, LUFO (Lund University Food Studies) and an external reference group. SLU is collaborating with them and taking part in these groups. Deputy Dean Lena is the contact.

A small group has begun working on a “Vinnväxt” application from Vinnova, focusing on plant-based food. Using research as the basis, a core group is reaching out to other interested parties such as RISE, Skåne Food Innovation Network and business representatives. The application is due this summer.

The research network Plant Link (SLU and Lund University) have begun discussing including social science aspects for a project called People, Plants & Society. This offers the opportunity to work in an interdisciplinary way in accordance with the ambitions that are often expressed in plans and discussions. A consortium led by PlantLink, Nordplant has been granted funding of almost SEK 16 million from NordForsk for research on plant phenotypes in a future Nordic climate. It is great that PlantLink has been recognised in this way. Congratulations to Erik Alexandersson & Co!

SLU’s externally employed doctoral student initiative within the food strategy is ongoing. 15 proposed projects became 10, which are now at the final stage. Out of these, three projects are from LTV:

  • “Minskad användning av kemiska växtskyddsmedel i stärkelsepotatisodling” (reduced use of chemical plant protection products in starch potato cultivation). Stina Nilsson (Lyckeby) and Erland Liljeroth (VSB).
  • “Förlängd lagringstid och minskade lagringsförluster i rotfrukter och knölar” (extended storage time and reduced root vegetable and tuber storage losses). Joakim Ekelöf (NBRF) and Håkan Asp (BT).
  • Svenska äpplen året om genom ny lagringsteknik (Swedish apples all year round thanks to new storage techniques). Henrik Stridh (Äppelriket) and Marie Olsson (VF).

Together with a number of other higher education institutions, SLU is part of Food Science Sweden. At SLU level, SIL, the coordination group within food-related research, with Kristina ”Tintin” Santén, included. The group also proposes a few tasks for the platform SLU Future Food. During the year, Tintin will also be project manager of the construction phase for an SLU Partnership. The project is based on and builds on Partnership Alnarp.

The vice-chancellor has initiated a strategically interesting initiative specialising in outdoor life. SLU and GIH (Swedish School of Sport and Health Sciences, Stockholm) management have discussed this. A rough mapping done by the SLU Future Animals and Health platform shows that all the faculties can contribute to the field. A possible Mistra call this autumn may become a concrete context to continue working with. There will be more information before operative groups are constructed.

A lot is going on at undergraduate and Master’s level as well.
Before Christmas, the Board of Education approved strategic funds (a total amount of about SEK 14 million) to increase the attractiveness of our programmes and thereby attract an increased number of applicants. The efforts are concentrated into three areas: posts and tasks in educational development, strategic development grants and educational development projects. Applications are due 1 March at the latest, and the departments are currently busy writing their applications.

Master’s programme applications have gone through the first round – 15 January was the deadline for foreign students. Statistics show that the new Horticultural Science programme has 133 first-choice applicants, which is promising. The new Master’s programme Landscape Architecture for Sustainable Urbanisation at Ultuna, also taught for the first time, has a total of 150 applicants, with 29 of them with this as their first choice. This is also promising since it should attract even more Swedish applicants. The multidisciplinary programme Sustainable Food Systems, which LTV takes part of, has 89 first-choice applicants. Plant Biology for Sustainable Production, also a new faculty-wide Master’s programme, has 67 first-choice applicants within the LTV specialisation plant protection and plant breeding.

The Agroecology programme has 119 first-choice applicants (less than 2017 but more than 2016). Outdoor Environments for Health and Well-being has 21 plus 13 applicants (full and part-time, respectively) – another increase for this round.

In addition, Johan Östberg from the Department of Landscape Architecture, Planning and Management has been tasked with investigating the prerequisites for launching the Landscape Engineer programme at Campus Ultuna as well.

Swedish students can also apply through the regular admissions round. 15 April is the deadline. We obviously want a good influx here. SLU is investing special communication resources for student recruitment – each faculty will get SEK 1 million and 5 million at university level. The funds will go to education fairs, visits, printed matter, web material, advertisements and, not least, films.

You might have seen that all employees are encouraged to contribute to “The film about SLU – made by you” – a part of the university’s new brand profiling. Look for inspiration here:
https://internt.slu.se/en/support-services/administrative-support/communication/identity-profile/the-film/.

The deadline for submitting your film is 16 February. It would be great if many LTV employees contribute and show glimpses of our extensive operations. Contact Communications Officer Annamia Olvmyr to find out more: Annamia.Olvmyr@slu.se.

This is linked to the faculty’s new communication project, with the purpose to contribute to strengthening both internal information as well as research communication. This was highlighted in the faculty’s action plan. Ida Andersson is in charge of this and is open to input. Email Ida.Andersson@slu.se.

February is a good working month without many distractions – this is good for teaching, doctoral studies, research and collaboration meetings. Shrove Tuesday, also known as Pancake Day, or “fettisdagen” in Swedish, and Valentine’s Day should be celebrated separately. Some may go on ‘sportlov’, but most will be working intensively in accordance with SLU’s core values: Putting science to the test – Solving real problems – For a thriving world.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *