I en grön oas på den Skånska slätten ligger Alnarp, SLUs sydligaste campus och Lantmästarkårens hemvist. Lantmästarkåren (LMK) grundades 1935 och är en aktiv studentkår för studenterna vid Lantmästarprogrammet. Kåren drivs av ett brinnande engagemang och en stark sammanhållning studenterna emellan.
Precis som övriga kårer har även vi som huvudsaklig uppgift att studiebevaka, det vill säga arbeta för att upprätthålla och förbättra kvalitén på vår utbildning. Listan över vad kåren sysselsätter sig med utöver det kan dock göras lång, men vi har med detta blogginlägg tänkt att ge er en liten inblick i vad vi gör.
November månad är nu kommen, vilket innebär att Mårten gås närmar sig med stora steg. För Lantmästarstudenterna innebär det firande på förstklassigt vis med examensceremoni och sittning vid årets Gåsaboston. Det är en av de storfester som kåren traditionsenligt arrangerar och som ofta gästas av fler än bara LMKs egna medlemmar. Ofta har vi glädjen att välkomna studenter från andra av SLUs kårer, vilket är mycket uppskattat från vår sida. Men mest känd bland LMKs fester är nog ändå Grisen som går av stapeln i mitten av maj och som varje år lockar gäster från SLUs alla campus. Till och med Jägmästarstudenter från Umeå tog sig i våras ner för att äta helgrillad gris med knorr.
Festar är dock inte allt vi gör, och tur är kanske det! Lantmästartiteln är väl förankrad i näringslivet, och som kår är vi måna om att stärka studenternas karriärmöjligheter och bredda kontaktnätet ut i branschen redan innan examen. Vi arrangerar därför traditionsenligt en näringslivsdag – Lantmästardagen, den 23 november i år. Under Lantmästardagen varvas mingel i utställarnas montrar med företagsintervjuer i aulan. Dagen avslutas med att utställare och studenter tillsammans avnjuter en ärtsoppa på Lantmästarvis. Kort och gott en bra mötesplats för blivande Lantmästare och potentiella arbetsgivare.
Precis som höstterminen är också vårterminen fylld av roligheter! Den 1 maj arrangeras Karnevalen på Alnarp då studenterna i en kortege visar upp sina kreativt och egenhändigt konstruerade fordon. I samband med karnevalen hålls också tävlingar då Skåningarna möter Samojederna, i bland annat fotbollsmatch, dragkamp och slaget om Plaskannn. Självklart är det alltid Kamratandan som står som segrare! Detta är en fartfylld dag som årligen lockar hundratals nyfikna åskådare.
För att göra en sista inblick i LMKs verksamhet kan vi också nämna att det internationella arbetet som för några år sedan påbörjades inom kåren har fortsatt även i år. I slutet av augusti deltog tre Lantmästarstudenter i en resa till Uganda där syftet var att bredda kontaktnätet och hitta nya möjligheter till studentutbyten. Man besökte då två universitet och ett flertal organisationer samt lokala företag, alla med någon form av anknytning till lantbruk.
För att knyta ihop säcken kan vi avslutningsvis säga att vi ser fram mot nästa vecka då vi får fint besök i Alnarp av SLUSS!
Tack för denna gång! /Lantmästarkårens styrelse