Förslag till ny rektor och fortsatt utveckling av våra utbildningar

Publicerat den

Scroll down for English version

Med anledning av rekryteringsgruppens förslag till styrelsen att utse Maria Knutson Wedel till SLU:s nya rektor har jag varit i kontakt med henne och gratulerat henne. Vi får invänta alla formella beslut, men jag ser fram emot att få arbeta tillsammans med henne för SLU:s fortsatta positiva utveckling. Som ett led i vår utbildningsvision om fördubblat antal studenter, så har utbildningsnämnden sedan länge ett inplanerat besök på Chalmers i nästa vecka för att ta del av hur Chalmers har arbetat med utbildningsutveckling. Värd för besöket är just Maria. Besöket känns därför nu lite extra roligt och ett bra tillfälle för oss att börja lära känna Maria lite mer.

Att besöka andra framgångsrika lärosäten är en viktig källa för att få inspiration och kunskap. I mitten av oktober var vi därför vid Wageningen University i Nederländerna för att lära oss hur de lyckades vända en negativ trend med sjunkande söktryck till grundutbildningarna till situationen idag då de i princip tar emot fler studenter än de har kapacitet för. Att jobba med kvalitet, struktur, flexibla utbildningsspår, flexibla lärmetoder och rejält studentinflytande var några av flera intressanta inslag i deras utveckling.

Under hösten har vi haft fyra öppna stormöten och vi har deltagit i flera studentmöten. Jag har deltagit fakulteternas prefektmöten och även rektors prefektmöte har haft utbildningsvisionen i fokus. I förra veckan beslutade styrelsen om ytterligare medel till grundutbildningen för att stärka det strategiska arbetet med att utveckla våra utbildningar. Jag upplever att det nu finns ett brett intresse för den här frågan i organisationen och en stor vilja att bidra till att utveckla våra utbildningar. Och även om mycket arbete återstår är jag övertygad om att vi med alla gemensamma positiva SLU-krafter är på god väg mot skapandet av framtidens utbildningar på SLU. Jag ser fram emot att vara en del av den resan och att leda det arbetet vidare!

Karin Holmgren
Prorektor


New vice-chancellor proposal and continued development of our courses and programmes

In view of the recruitment group’s proposal to the SLU Board to appoint Maria Knutson Wedel as the new vice-chancellor of SLU, I contacted and congratulated her. We have to await all formal decisions, but I look forward to working with her to continue the positive development of SLU. As part of our vision to double our amount of students, the Board of Education plans to visit Chalmers next week to see how it has developed its courses and programmes. This trip was booked long ago. Coincidentally, the host of the visit is Maria, which makes the trip extra enjoyable, and gives us an opportunity to get to know her better.

Visiting other successful higher education institutions provides a lot of inspiration and knowledge. Therefore, in the middle of October, we visited Wageningen University in the Netherlands to learn more about how they managed to turn a negative trend with fewer and fewer applicants per place to their undergraduate and Master’s courses and programmes into today’s situation, where they basically accept more students than they have room for. Working with quality, structure, flexible education tracks, flexible teaching methods and substantial student influence were some of the interesting elements of their development process.

During the autumn, we have had four open, large meetings, and participated in several student meetings. I have also taken part of the faculties’ heads of department meetings, and the vice-chancellor’s heads of department meeting focused on our education vision as well. Last week, the SLU Board decided to grant further funds to undergraduate and Master’s education to strengthen the strategic work with developing our courses and programmes. I believe that there is now a broader interest in this issue within our organisation, and a considerable desire to contribute to developing our education. Even though a lot of work remains, I am convinced that we, with all our joint, positive, SLU forces, have come a long way in creating future courses and programmes at SLU. I look forward to being part of this journey and developing the work further.

Karin Holmgren
Deputy Vice-Chancellor

SLU-samordning för en mer hållbar mejerinäring

Publicerat den

Scroll down for English version

Hur utvecklar vi framtidens konsumtions- och produktionsmönster så att de blir mer hållbara? Detta är inte bara ett av FN:s hållbarhetsmål utan också en grundläggande frågeställning i mycket av det vi arbetar med inom SLU. Nu är det också ett fyraårigt forskningsprogram hos Stiftelsen Lantbruksforskning, SLF som vi, SLU, har fått i uppdrag att koordinera.

Utlysningen av forskningsmedel för programmet ”Sustainable diets from sustainable food chains” skedde i samarbete med Arla Foods och gällde mjölk och mejeriprodukter. Med tanke på SLF:s kärnverksamhet är det självklart att lönsamhet och konkurrenskraft väger tungt i deras perspektiv på hållbarhetsfrågor.

Tre av de fem projekt som har beviljats medel leds av SLU-forskare och SLU:s delar utgör ungefär 75 procent av utlysningen. Forskningen ska utveckla ny kunskap kring mjölkproduktionen inom nämnda tema med projekt inom följande områden:

  • Den mångfunktionella mjölkgården: Indikatorer och verktyg för ekosystemtjänster och biodiversitet (Pernilla Tidåker, SLU)
  • Nutritions -och hälsoindikatorer inom Livscykelanalyser (LCA) av livsmedel (Ulf Sonesson, RISE)
  • Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan (Christel Cederberg, Chalmers)
  • Ökad hållbarhet i mjölkproduktionen genom förbättrad fodereffektivitet (Pekka Huhtanen, SLU)
  • Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar (Mikaela Lindberg, SLU).

Samordning med stort ansvar

Det nya i den här utlysningen är att forskningen i de fem projekten ska samordnas. SLU ska, som projektkoordinator, ansvara för att det utvecklas synergier mellan projekten, ha en framåtsyftande dialog med Arla och andra intresserade under projektens gång och verka för att resultaten kommuniceras med resten av samhället utifrån den helhet som växer fram ur de olika delarna.

Det känns mycket inspirerande att det är vi, SLU, som får förtroendet att koordinera programmet. Jag är övertygad om att vi, med den stora och djupa kompetens som finns inom SLU, har mycket att bidra med; att vi tillsammans med andra parter och i dialog med näringen kan bli ännu bättre på att tillgängliggöra våra resultat och aktivt bidra till att det utvecklas mer hållbara produktions- och konsumtionsmönster.

Ökad samverkan förväntas

En viktig signal från näringen är att de vill se en utökad samverkan mellan Sveriges ledande forskare, oberoende av var de jobbar. Detta ligger även helt i linje med regeringens livsmedelsstrategi och framväxten av Sweden Food Arena, där ”aktörer inom livsmedelsbranschen samverkar kring forskning och innovation för en innovativ, hållbar, konkurrenskraftig och växande livsmedelssektor”. Ur mer än en synvinkel är det viktigt för oss vid SLU, och för den svenska livsmedelssektorn, att svensk forskning klarar den internationella konkurrensen och att det blir än mer attraktivt att investera i livsmedelsrelaterad forskning i Sverige. Jag är övertygad om att samverkan mellan olika forskningsutförare och livsmedelsbranschen också gynnar SLU:s forskning, inte minst inom hållbar produktion, miljö och djurhälsa, där vi redan ligger långt fram i internationell jämförelse.

Vi kan också konstatera att forskarna i det här programmet kommer att samarbeta mycket nära med plattformen SLU Future Food, vilket är glädjande. Våra framtidsplattformar är viktiga och för mig är det självklart att forskning om hållbar utveckling och hållbar produktion och konsumtion ska vara en del av deras verksamhet.

Erik Fahlbeck
Vicerektor med ansvar för samverkan


SLU coordination for a more sustainable dairy industry

How can we develop future consumption and production patterns to make them more sustainable? This is not just one of the UN’s sustainable development goals, but a basic issue in much of what we do at SLU. Now it is also a four-year research programme at the Swedish Farmers’ Foundation for Agricultural Research (SLF), which SLU has been entrusted with coordinating.

The call for research fund applications for the programme Sustainable diets from sustainable food chains was made in cooperation with Arla Foods, and concerned milk and dairy products. Considering SLF’s core operations, it is natural that profitability and competitiveness are key factors in their perspective on sustainability issues.

Three of the five projects that have been granted funds are run by SLU researchers, and these SLU projects make up about 75 per cent of the call. The aim of the projects is to develop new knowledge on milk production within the previously mentioned theme, and the projects will concern the following areas:

  • Capturing multifunctional dairy production: indicators for ecosystem services and biodiversity (Pernilla Tidåker, SLU)
  • Nutrition and health metrics in Life Cycle Assessments (LCA) of foods (Ulf Sonesson, RISE)
  • Environmental evaluation of agri-food systems (EEVAS) (Christel Cederberg, Chalmers)
  • Improved sustainability in dairy production, by increased feed efficiency (Pekka Huhtanen, SLU)
  • Management for improved efficiency by increased cow longevity in dairy herds (Mikaela Lindberg, SLU).

Coordination – a big responsibility

This call for applications involves coordinating the five projects, which is new. As the project coordinator, SLU is responsible for developing synergies between the projects, having progress discussions with Arla and other interested parties during the project period, as well as working to ensure that the findings are communicated to society based on the various projects as a whole.

It is very inspiring that we, SLU, have been trusted to coordinate the programme. I am convinced that we, using the considerable and profound expertise at our university, have a lot to contribute; that we, together with other parties and in dialogue with the industry, will make our findings more accessible and actively contribute to the development of more sustainable production and consumption patterns.

Increased external collaboration expected

The industry wants to see increased collaboration between leading researchers in Sweden, regardless of where they work. This is in line with the government’s food strategy and the rise of Sweden Food Arena where stakeholders within the food industry collaborate on research and innovation for an innovative, sustainable, competitive and growing food sector. In several aspects, it is important to SLU, and the Swedish food sector, that Swedish research can compete internationally, and that it becomes a more attractive option to invest in food-related research in Sweden. I am convinced that collaboration between various researchers and the food industry will also benefit SLU research, not least in relation to sustainable production, environment and animal welfare where we, compared to other countries, are already ahead.

We can also see that the researchers in this programme will cooperate very closely with the platform SLU Future Food, which is great news. Our future platforms are important, and research on sustainable development as well as on sustainable production and consumption is a natural part of those operations.

Erik Fahlbeck
Pro Vice-Chancellor, External Collaboration

Om vår direkta och indirekta miljöpåverkan

Publicerat den

Scroll down for English version

Engagemang för miljön motiverar medarbetare och studenter vid SLU. Nyligen har bland annat SLU-forskare debatterat universitetens klimatpåverkan i DN – se ursprungsartikel samt replik.

SLU har ansvaret för forskning och utbildning i frågor som rör produktion av mat, foder, fiber, energiråvaror med mera. Därmed har vi också ansvar för att forska och utbilda om och fortlöpande analysera de avtryck på miljön, bland annat utsläpp och upptag av växthusgaser, som denna produktion är behäftad med.

Målsättningen är att SLU ska vara en stark positiv kraft, som aktivt i vår forskning, grundutbildning och miljöanalys arbetar med målet att ta fram metoder och kunskaper som leder till minskade utsläpp av växthusgaser. I det sammanhanget, som kallas vår indirekta miljöpåverkan, har vi möjligheten att bidra med mycket, och därmed kompensera för vår direkta miljöpåverkan.

Utrymmet här tillåter inte en längre uppräkning av exempel på stora positiva indirekta effekter i termer av minskad växthusgasproduktion, som SLU:s arbete resulterat i. Om vi begränsar oss till att se SLU:s uppdrag och avtryck som enbart nationellt, så är det dock uppenbart att vi kan påverka sektorer med många tiopotenser större utsläpp av växthusgaser i Sverige än SLU! Får något av det vi gör genomslag internationellt, till exempel rissorten som leder till minskat utsläpp av metan, så blir de positiva effekterna ännu större.

Utvecklingen kräver att vårt arbete med att bidra till hållbarhet bedrivs mycket aktivt och faktiskt även skyndsamt. Den bästa expertisen måste samlas, ta hjälp av utrustning som i vissa fall endast finns på ett fåtal platser, och förstås även ta sig ut i naturen och se hur den verkligen fungerar. Detta kräver resor. Ibland är det mest rationellt att flyga. Kan det man gör ha större positiva effekter än resans utsläpp, är det motiverat.

Till detta kommer att många medarbetare och även några studenter har barn, vilket gör det problematiskt att vara borta från hemmet en längre tid. En natt på ett tåg är inte samma sak i termer av familjeliv och fritid, som en natt i hemmet. Många medarbetare väljer ändå tåg som färdmedel, men vi kan inte tvinga alla att resa med tåg. Vi överväger istället att betala tågresor inrikes med centrala medel, för att ytterligare stimulera resor med detta färdmedel.

Vi arbetar mycket aktivt med att minska våra direkta miljöeffekter; se våra ambitiöst satta miljömål samt Universitetskanslerämbetets utvärdering av vårt arbete med hållbar utveckling i utbildningarna. Som första universitet i Sverige har vi som vision att bli klimatneutrala – och det målet ska nås innan vi fyller 50 år, det vill säga 2027. Inrikes flygresor (som utgör 9% av våra totala utsläpp av växthusgaser) har tydligt minskat (och kompenseras även via handeln med utsläppsrätter, ETS. Utsläpp från vårt flygande utanför Sverige är dock 3,6 gånger större än utsläppen från våra flygresor inrikes (och täcks i fallet resor utanför Europa inte av ETS).

För att minska resandet har vi investerat mycket i videokonferensanläggningar och fortsätter att göra det. Möten och undervisning på distans fungerar i de flesta fall riktigt bra. Men vad gäller arbetsmöten, så är det ibland inte optimalt att diskutera frågor på distans; då behöver man träffas!

SLU gör ett fantastiskt viktigt arbete för miljön, och då främst genom de stora indirekta effekterna av vårt arbete. Det är faktiskt paradoxalt att det kallas indirekta effekter, eftersom de är något vi primärt strävar efter.

Vi har också kommit långt i vårt direkta miljöarbete. Ibland ställs dessa intressen mot varandra (oftast på kort sikt). Som arbetsgivare och med vårt ansvar för studenter har vi också att väga in rimliga krav på människorna i organisationen. Vi fortsätter att arbeta med den balansen!

Peter Högberg
Rektor


Our direct and indirect environmental impact

Commitment to the environment motivates both staff and students at SLU. We are responsible for research and education relating to issues that concern the production of food, feed, fibre, energy materials, etc. Subsequently, we are also responsible for researching, educating as well as monitoring and assessing the environmental effects resulting from these types of production, such as emission and absorption of greenhouse gases.

The aim is for SLU to be a strong, positive force that actively, through research, education and environmental monitoring and assessment, works to develop methods and knowledge that lead to reduced greenhouse gas emissions. In this context – our indirect environmental impact – we can contribute a lot and compensate for our direct environmental impact.

This space does not allow a long list of examples of the substantial, positive and indirect effects SLU work has resulted in with regard to reduced greenhouse gas production. If we limit ourselves to view SLU’s assignments and imprints in a national context, it becomes obvious that we can affect sectors that emit considerably more greenhouse gas in Sweden than SLU. If what we do has an impact internationally, such as the rice that leads to reduced methane emissions, the positive effects are even greater.

The development requires that our work contributing to sustainability is carried out both actively and quickly. We must gather the best experts and utilise equipment that sometimes only can be found in very few locations. We must also experience nature to study how it really works. This requires travel. Sometimes, the most rational option is to fly. If what you are doing will have more substantial positive effects than the emissions resulting from the flight, it is justified.

Additionally, many employees and some students have children, which makes it problematic to be away from home for a longer period of time. One night on a train is not the same thing in terms of family life and free time as a night at home. Still, many employees choose to travel by train, but we cannot force everyone to travel this way. Instead, we are considering paying for domestic train travel with central funds to further stimulate this type of travel.

We are working very actively with reducing our direct environmental impact; see our overall environmental objectives. As the first university in Sweden, we also have a vision to be climate neutral. This objective must be met before we turn 50, i.e. 2027. Domestic flights (which constitute 9 per cent of our total greenhouse gas emissions) have distinctly decreased (and are also compensated through the EU Emissions Trading System). However, emissions from international flights are 3.6 times as high as domestic flight emissions. In addition, international flights are not covered by EU ETS outside Europe.

In order to reduce travelling, we have greatly invested in video conference equipment and will continue to do so. Distance meetings and teaching work well in most cases. However, working meetings are not always optimal at a distance – people need to meet face-to-face.

SLU is doing great, important work for the environment, primarily through the considerable, indirect effects of our work. It is actually paradoxical that they are called indirect effects since they are what we primarily aim for.

We have also come far in regard to our direct environmental work. Sometimes, these interests must be weighed against each other (often in the short term). As an employer and responsible for our students, we must also remember to put reasonable demands on people within our organisation. We will continue working to achieve that balance.

Peter Högberg
Vice-Chancellor