SLU-samordning för en mer hållbar mejerinäring

Scroll down for English version

Hur utvecklar vi framtidens konsumtions- och produktionsmönster så att de blir mer hållbara? Detta är inte bara ett av FN:s hållbarhetsmål utan också en grundläggande frågeställning i mycket av det vi arbetar med inom SLU. Nu är det också ett fyraårigt forskningsprogram hos Stiftelsen Lantbruksforskning, SLF som vi, SLU, har fått i uppdrag att koordinera.

Utlysningen av forskningsmedel för programmet ”Sustainable diets from sustainable food chains” skedde i samarbete med Arla Foods och gällde mjölk och mejeriprodukter. Med tanke på SLF:s kärnverksamhet är det självklart att lönsamhet och konkurrenskraft väger tungt i deras perspektiv på hållbarhetsfrågor.

Tre av de fem projekt som har beviljats medel leds av SLU-forskare och SLU:s delar utgör ungefär 75 procent av utlysningen. Forskningen ska utveckla ny kunskap kring mjölkproduktionen inom nämnda tema med projekt inom följande områden:

  • Den mångfunktionella mjölkgården: Indikatorer och verktyg för ekosystemtjänster och biodiversitet (Pernilla Tidåker, SLU)
  • Nutritions -och hälsoindikatorer inom Livscykelanalyser (LCA) av livsmedel (Ulf Sonesson, RISE)
  • Att mäta och bedöma matens miljöpåverkan (Christel Cederberg, Chalmers)
  • Ökad hållbarhet i mjölkproduktionen genom förbättrad fodereffektivitet (Pekka Huhtanen, SLU)
  • Skötselåtgärder för ökad effektivitet genom ökad livslängd i mjölkkobesättningar (Mikaela Lindberg, SLU).

Samordning med stort ansvar

Det nya i den här utlysningen är att forskningen i de fem projekten ska samordnas. SLU ska, som projektkoordinator, ansvara för att det utvecklas synergier mellan projekten, ha en framåtsyftande dialog med Arla och andra intresserade under projektens gång och verka för att resultaten kommuniceras med resten av samhället utifrån den helhet som växer fram ur de olika delarna.

Det känns mycket inspirerande att det är vi, SLU, som får förtroendet att koordinera programmet. Jag är övertygad om att vi, med den stora och djupa kompetens som finns inom SLU, har mycket att bidra med; att vi tillsammans med andra parter och i dialog med näringen kan bli ännu bättre på att tillgängliggöra våra resultat och aktivt bidra till att det utvecklas mer hållbara produktions- och konsumtionsmönster.

Ökad samverkan förväntas

En viktig signal från näringen är att de vill se en utökad samverkan mellan Sveriges ledande forskare, oberoende av var de jobbar. Detta ligger även helt i linje med regeringens livsmedelsstrategi och framväxten av Sweden Food Arena, där ”aktörer inom livsmedelsbranschen samverkar kring forskning och innovation för en innovativ, hållbar, konkurrenskraftig och växande livsmedelssektor”. Ur mer än en synvinkel är det viktigt för oss vid SLU, och för den svenska livsmedelssektorn, att svensk forskning klarar den internationella konkurrensen och att det blir än mer attraktivt att investera i livsmedelsrelaterad forskning i Sverige. Jag är övertygad om att samverkan mellan olika forskningsutförare och livsmedelsbranschen också gynnar SLU:s forskning, inte minst inom hållbar produktion, miljö och djurhälsa, där vi redan ligger långt fram i internationell jämförelse.

Vi kan också konstatera att forskarna i det här programmet kommer att samarbeta mycket nära med plattformen SLU Future Food, vilket är glädjande. Våra framtidsplattformar är viktiga och för mig är det självklart att forskning om hållbar utveckling och hållbar produktion och konsumtion ska vara en del av deras verksamhet.

Erik Fahlbeck
Vicerektor med ansvar för samverkan


SLU coordination for a more sustainable dairy industry

How can we develop future consumption and production patterns to make them more sustainable? This is not just one of the UN’s sustainable development goals, but a basic issue in much of what we do at SLU. Now it is also a four-year research programme at the Swedish Farmers’ Foundation for Agricultural Research (SLF), which SLU has been entrusted with coordinating.

The call for research fund applications for the programme Sustainable diets from sustainable food chains was made in cooperation with Arla Foods, and concerned milk and dairy products. Considering SLF’s core operations, it is natural that profitability and competitiveness are key factors in their perspective on sustainability issues.

Three of the five projects that have been granted funds are run by SLU researchers, and these SLU projects make up about 75 per cent of the call. The aim of the projects is to develop new knowledge on milk production within the previously mentioned theme, and the projects will concern the following areas:

  • Capturing multifunctional dairy production: indicators for ecosystem services and biodiversity (Pernilla Tidåker, SLU)
  • Nutrition and health metrics in Life Cycle Assessments (LCA) of foods (Ulf Sonesson, RISE)
  • Environmental evaluation of agri-food systems (EEVAS) (Christel Cederberg, Chalmers)
  • Improved sustainability in dairy production, by increased feed efficiency (Pekka Huhtanen, SLU)
  • Management for improved efficiency by increased cow longevity in dairy herds (Mikaela Lindberg, SLU).

Coordination – a big responsibility

This call for applications involves coordinating the five projects, which is new. As the project coordinator, SLU is responsible for developing synergies between the projects, having progress discussions with Arla and other interested parties during the project period, as well as working to ensure that the findings are communicated to society based on the various projects as a whole.

It is very inspiring that we, SLU, have been trusted to coordinate the programme. I am convinced that we, using the considerable and profound expertise at our university, have a lot to contribute; that we, together with other parties and in dialogue with the industry, will make our findings more accessible and actively contribute to the development of more sustainable production and consumption patterns.

Increased external collaboration expected

The industry wants to see increased collaboration between leading researchers in Sweden, regardless of where they work. This is in line with the government’s food strategy and the rise of Sweden Food Arena where stakeholders within the food industry collaborate on research and innovation for an innovative, sustainable, competitive and growing food sector. In several aspects, it is important to SLU, and the Swedish food sector, that Swedish research can compete internationally, and that it becomes a more attractive option to invest in food-related research in Sweden. I am convinced that collaboration between various researchers and the food industry will also benefit SLU research, not least in relation to sustainable production, environment and animal welfare where we, compared to other countries, are already ahead.

We can also see that the researchers in this programme will cooperate very closely with the platform SLU Future Food, which is great news. Our future platforms are important, and research on sustainable development as well as on sustainable production and consumption is a natural part of those operations.

Erik Fahlbeck
Pro Vice-Chancellor, External Collaboration

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *