Fri fekal vätska

Syftet med projektet ”fri fekal vätska hos häst- kopplat till utfodring och vård” är att kartlägga problemet och därmed omfattningen av fri fekal vätska hos hästar i Sverige och Norge. Hästen kan vara drabbad av fri fekal vätska i allt från några dagar veckor till flera månader. De symptom som hästarna uppvisar är att träcken är uppdelad i två faser. Första fasen består av ”vanliga träckbollar” och den andra fasen består av en tunn vätska. Faserna kan avges var för sig eller båda samtidigt. De drabbade hästarna visar ofta obehag i samband med att de avger träck genom att trampa runt med bakbenen och vifta med svansen, men visar sällan några sjukdomssymptom (feber, viktminskning, minskad aptit). Däremot blir detta ett välfärdsproblem och hälsoproblem, samt stora problem vid omvårdnad och skötsel av hästen. För att vätskan inte ska torka in i huden runt analöppning, vid svansrot och längs med bakbenen och irritera huden behöver hästen tvättas av flera gånger om dagen.

Vi vill undersöka om fri fekal vätska hos häst är kopplat till nutrition och vård och i sådana fall vilka kopplingar som finns. För att undersöka detta har vi då en huvudstudie i projektet som är en fall- och kontrollstudie. Detta innebär att det finns en grupp med hästar som har fri fekal vätska (FFV) (fallgrupp) och en grupp med hästar som inte har FFV (kontrollgrupp). De analyser som kommer att genomföras är kemiska, nutritionella, biokemiska och mikrobiella (hygieniska) analyser på totalt grovfoderprover, samt biokemiska och mikrobiella analyser på träcken. Resultaten från denna studie förväntas öka kunskapen kring kopplingen mellan foder och hästens mag-tarmkanal, mag-tarmkanalens mikrobiota och hur den förändras med tid och utfodring strategi.

/Katrin

1 svar på ”Fri fekal vätska

  1. Men gud det där är ju EXAKT vad min unghäst lider av. Som föl, första vintern, så körde vi ut en stor rundbal halm i hagen och då blev han rinnig i magen. Sen gick det över. Sen som 1.5åring när han åkte på lösdrift – samma sak. Bra skit men väldigt rinnigt också… Helt kladdig i hela svansen och rumpan :'(
    Det enda positiva var att han verkligen uppskattade att bli tvättad och därmed lärde sig spolspiltan 😀
    Han fick ProEquo, blev liiite bättre men sen samma sak igen. Sen över en natt så bara försvann det, inget ändrat…

    Ska bli spännande att följa forskningen och se vad man ska göra… Jag har ju kopplat till halm men det låter så märkligt att halm skulle sabba magen. Nu är han 1år 9 månader.

    Du har inte redan nu tips om hur man ska hålla magen i trim?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *