Nya professorer ett vårtecken

Ett säkert vårtecken är när det är dags för professorsinstallation på SLU! Den 3-4 april fick vi vara med om spännande utflykter i vetenskapens värld när 13 nya professorer installationsföreläste. Vädergudarna var på sitt allra bästa humör och solen flödade in i Loftets hörsal där kollegor, släkt och vänner samlats för att lyssna och gratulera. För de som inte kunnat närvara personligen finns också chansen att lyssna via webben på samtliga föreläsningar.

På fredagskvällen installerades de nya professorerna enligt gällande ceremoniel och därefter avslutades installationsfestligheterna med middag och dans. Det är en av rektorsämbetets absoluta höjdpunkter när man får uttala orden ”ni är härmed installerade som professorer vid SLU”. Det är värdigt och högtidligt och det är en eloge och en erkänsla till de nya professorerna som arbetat hårt under en lång tid för nå akademins högsta anställningsform!

I början av veckan kom en uppdatering från IPCC om var vi står i klimatfrågan. Här sägs bland annat att livsmedelsproduktionen kan komma att minska med upp till två procent per decennium medan efterfrågan på mat i stället ökar med 14 procent per decennium.

För att möta de här utmaningarna behövs vetenskapligt baserad kunskap som kommuniceras till våra beslutsfattare. SLU är väl rustat för den uppgiften. Hos oss kan forskningsresultat inom jord, skog, mark, vatten, djur och natur sammanföras till kunskapssynteser som kommer näringar och samhälle till del. Våra nya professorers huvudsakliga uppdrag är att öka kunskapen om våra biologiska naturresurser och hur vi nyttjar och förvaltar dem på ett hållbart sätt, och att bidra till att kunskapen blir känd.

Avslutningsvis kan jag bekräfta – för er som redan misstänkt det – att våren i år faktiskt är ca en månad tidigare än tidigare år. Detta vet vi genom de rapporter om vårtecken som samlas på våra hemsidor genom naturenskalender.se och artportalen.se.  SLU bidrar genom egen och andras försorg i god samverkan med det omgivande samhället.

Lisa Sennerby Forsse

av Rektor Lisa Sennerby Forsse

SLU:s rektor Lisa Sennerby Forsse.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *