Flygning med drönare för LumberScan

En kall och blåsig vårvinterdag 2017 hjälpte Skogsdatalabbet LumberScan med drönarfotografering av ett virkesupplag i Västerbotten. Flygningen och datainsamlingen genomfördes av Jonas Bolin med hjälp av en del av den utrustning (drönare och sensorer) som finns tillgänglig via Ljungbergslaboratoriet.

Uppstartföretaget LumberScan bygger på SLU-alumnen Kalle Forsmans idé om att drönare som fotograferar virkeshögar kan göra lagerinventering hos sågverk mer effektiv. Idag sker lagerinventeringen till stor del manuellt, men det är en arbetsmetod som är bristfällig och som ger osäkra resultat.

Lumberscans lösning går ut på att med hjälp av drönare fotografera virkesupplaget efter en förutbestämd rutt. Utifrån digitala bilder kan sedan 3D-modeller skapas vilka används för att beräkna volymen av hela virkesvältan.

LumberScan var ett av 12 team som var nominerade till Venture Cups regionfinal nord våren 2017.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *