SLU behövs i bioekonomin

Försommaren har inletts med ett nyligen genomfört EU-val, i år med drygt 50 procents deltagande, något mer än vid föregående val. Jag tror personligen att mediernas idoga lobbande för ökat deltagande före valet haft en viss verkan. Utgången av valet var ganska nedslående i det att mörka och konservativa krafter vinner terräng i Europa.

För SLU:s del kan jag konstatera det glädjande i att hållbara och etiskt försvarbara produktionssystem inom livsmedelsproduktionen fått ökad uppmärksamhet.

Jag tror också att de forskare inom SLU som varit i medierna och påpekat det oetiska i att vi upphandlar mat från länder som bryter mot de regler som vi ålagt våra egna livsmedelsproducenter faktiskt har nått igenom mediebruset och fått i alla fall ett visst gehör i det politiska etablissemanget. Återstår att se om det håller fram till vårt eget nationella val i september!

SLU kommer att genomföra några seminarier i Almedalen i år och ett av dem är ett samarbete mellan SLU, LRF, SEI och KSLA och handlar ytterst om hur vi brukar våra naturresurser.

Som påpekades i LRF:s debattartikel i UNT 1 juni har Sverige goda förutsättningar för utveckling av en biobaserad ekonomi genom god tillgång på mark och vatten, hög produktion av biomassa och (mitt tillägg) hög vetenskaplig kompetens inom området.

I SLU:s strategi för 2013–2016 är biobaserad ekonomi ett prioriterat område. Med detta avser vi ett samlat grepp för att möta flera av de stora samhällsutmaningarna, till exempel livsmedelsförsörjning för en växande global befolkning, långsiktigt hållbar produktivitetsutveckling inom jord- och skogsbruk och minskat utsläpp av växthusgaser.

En biobaserad samhällsekonomi måste vila på vetenskaplig grund och där har SLU en viktig roll nu och framdeles.

Lisa Sennerby Forsse

av Rektor Lisa Sennerby Forsse

SLU:s rektor Lisa Sennerby Forsse.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *