Varför är SLU i Almedalen? Svaret på den frågan är uppenbart när vi ser det stora intresse vår verksamhet genererar. Fem seminarier som lockade till initierad debatt om svensk livsmedelsproduktion, nya växtskydd, sambanden mellan djur- och människors hälsa, ett seminarium om fisk, fiskens fördelar som mat och om vilken fisk vi bör äta samt ett seminarium om rovdjursförvaltning tillsammans med Svenska jägarförbundet. Allt detta är frågor som engagerar och Almedalen ger oss möjlighet att tillsammans med andra intressenter ge dem den uppmärksamhet de förtjänar.
Angelägna forskningsfrågor i vår tid handlar om sättet på vilket vi nyttjar våra naturresurser, dvs vår jord, skog och våra vattentillgångar och det är en avgörande strategisk samhällsfråga. För detta krävs dels att vi använder de kunskaper vi har men det behövs också nya kunskaper inom många områden – så som effektivare vatten- och näringsmedelsanvändning och kretsloppslösningar, effektivare energianvändning och övergång till förnyelsebar energi, i flera fall alternativa grödor och genetiskt förändrade raser och sorter, förbättrat skydd mot sjukdomar. Konsumentens val och preferenser är viktiga och frågor som handlar om moral och etik är något som allt oftare finns med på agendan. Till detta kommer också avgörande frågor som att det måste finnas ekonomiska incitament för att någon ska vilja ägna sig åt primärproduktionen i framtiden.
En viktig fråga som lyftes fram av SLU är att Sverige saknar ett politiskt mål för något så fundamentalt som att producera tillräckligt med livsmedel. Däremot finns det mål bestämda av riksdagen relaterade till jordbruk som omfattar påverkan på miljön, samhällets omställning till förnybar energi, biologisk mångfald samt minskad klimatpåverkan. Min slutsats är att det behövs en utredning om livsmedelsförsörjning i ett längre perspektiv för att säkra tillgången på mat av hög kvalitet till kommande generationer. Det är mycket tveksamt om en ännu större import av livsmedel till Sverige är rätt väg med tanke på att behovet i världen ökar hela tiden.
Sveriges förutsättningar för en miljövänlig livsmedelsproduktion är mycket goda sett i ett globalt perspektiv. Sverige har en stor potential att öka sin matproduktion. Det kan bidra till både den inhemska och globala livsmedelsförsörjningen. Det handlar inte bara om att ta ansvar för matproduktionen. Det är också bra för Sverige. Det kommer att ge jobb, export- och skatteintäkter, biologisk mångfald och en levande landsbygd. Politik, forskning och marknad behöver samverka för att utvecklingen ska ta fart. Det är en fantastisk möjlighet. Låt oss ta tillvara på den!