Gamla spannmålssorter, speciellt råg, kan bli väldigt höga. Bilden visar en äldre sort som mäter cirka två meter. Svedjeråg kan till och med bli uppemot 2.5 meter! Det är dock inte bara själva rågkärnorna som är värdefulla, utan även råghalm har många användningsområden – speciellt från de äldre sorterna.
Halmen används framför allt till foder och strö för djuren. I Sverige används dessutom ungefär 100 000 ton halm per år som bränsle, en mängd som skulle kunna utökas framöver.
Halm används också i tillverkning av halmtak, stolsitsar, korgar, bikupor, hattar med mera. Den är också fin att tillverka prydnader av, som julbockar och annat pynt. Men all halm kan inte tas bort från fälten, utan den bör ibland plöjas ner på åkern för att jorden ska behålla sin produktionsförmåga.
Det senaste är att använda halmstrå av råg som sugrör. Yngre företagare har tagit fram dessa från Fulltoftarågen – rören tvättas och blir alldeles utmärkta sugrör!
Att halmen varit viktig genom tiderna märks också på att den finns med i talesätt som att ”gripa det sista halmstrået” eller ”ler och långhalm” som betyder att två saker hör starkt ihop.
Vi kommer att prata mer om gamla rågsorter i andra blogginlägg framöver. Nu blev det mycket fokus på råghalmen.
Hälsningar från Karin