Biokol i små avloppsanläggningar

Nu finns rapporten ” Biokol i små avloppsanläggningar- Rening av övergödande ämnen” på Havs- och vattenmyndighetens hemsida. I Rapporten sammanställde Sahar Dalahmeh, forskare i Kretsloppteknik grupp, hennes senaste resultat on biokols förmåga för rening av fosfor och kväve i små avlopp.

Med finansiering från Havs- och vatten myndigheten genomförde Sahar Dalahmeh projektet ”Biokol i små avloppsanläggningar”. Projektet syftade till att utveckla biokol som filtermaterial för att förbättra reningen av avloppsvatten i små och enskilda avlopp. Projektet visade att kalk- och järnimpregnering av biokol förbättrade dess förmåga att binda fosfor, vilket innebär att det passar väl som filtermaterial i små avloppsanläggningar. För att inte mätta materialet bör impregnerat biokol användas som en separat filtermodul för fosforrening efter huvudreningen (där organiskt material och ammonium renas från avloppsvattnet).

Biokolsfilter i två steg med vertikalflöde följt av horisontallflöde var effektivt för att reducera organiskt material och hade lovande prestanda för reduktion av totalkväve. Filtersystemets utformning behöver dock undersökas och optimeras. Projektet har studerat möjligheten att använda simuleringar för att optimera filterdjup, identifiera bästa belastningsförhållanden, utvärdera risken för igensättning av biokolet vid kontinuerlig belastning och därmed biokolets effektiva funktionstid.


Contact Sahar Dalahmeh

Post published by Prithvi Simha

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *