Hur ser du om din häst är halt? Del 1.

Tänk att du en dag upplever ovanligt mycket ojämnhet i hästen när du rider eller kör. Hästen är kanske ovillig till att samarbeta. Den kanske biter sig fast i ena tygeln, ”drar ett bakben”, faller tydligt över en bog eller är väldigt svår att ställa eller svänga åt ett håll.

Vad ska du göra nu?

I själva ridningen finns flera faktorer som påverkar hästen så glöm inte bort att kliva av om du är ryttare. Titta sen på hästen när någon annan springer med den på ett rakt spår bort från dig och emot dig.

Men hur sjutton ser du om den är halt?

Frambenshälta är lättast att uppfatta när hästen springer emot dig. Titta på hur hästen rör sitt huvud upp och ned. När det ena frambenet är i marken (under det man kallar benets belastningsfas) kommer huvudet att sjunka ned tillsammans med hela kroppen och samma sak händer när det andra frambenet är i marken. Emellan de båda belastningsfaserna skjuter hästen sig uppåt och framåt och huvudet når då sin högsta position.

Hos den halta hästen minskar nedsjunkningen av huvudet när det halta benet är i marken jämfört när det friska benet är i marken. Det är för att minska belastningen, alltså minska vikten som sjunker ned på det benet. Det gör att man ofta får känslan av att huvudet höjs lite istället för att sänkas när det halta benet är i marken. Egentligen är det vanligast att med bara är en minskad nedåtgående rörelse, igen egentlig höjning.

Det går definitivt att träna så att man blir bättre på att se hältor! Öva dig med hjälp av det gratis webbaserade träningsprogrammet Lameness trainer på Lamenesstrainer.com.

Lycka till!

/Elin

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *