Heldag på K1

Utöver våra andra projekt följer vi även hästarna på Beridna Högvakten under en tvåårsperiod. Cirka 60 hästar mäts med systemet Lameness Locator var tredje månad. Syftet är att studera symmetrin i rörelsemönstret och vad som händer över tid. Kan hästar ha en lindrig rörelsestörning som inte påverkas av träning? Som ni kanske vet är alla hästar på K1 valacker, ungefär i samma storlek och antingen fuxar eller skimlar. Hästarna rids och motioneras ungefär lika mycket och i samma förhållanden. Detta gör hästarna väldigt intressanta att titta på ur forskningssynpunkt.

Jag och Camilla, nyanställda i forskningsgruppen, var tillsammans med Marie H på plats för att mäta totalt 60 hästar i trav på rakt spår. Tack vare gott samarbete och lite hjälp från några soldater på plats hanns alla med under samma dag. Det blev många långa timmar innan vi kunde ta oss hemåt igen.

Vi ser med spänning fram emot de mätvärden vi får fram!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *