Spännande studie om hur ryttaren påverkar symmetrin i hästens rörelsemönster

Förra helgen var jag tillsammans med min nya doktorand Emma Persson Sjödin samt några studenter på Strömsholm och genomförde en studie. Vi gjorde rörelseanalyser på hästar när de visades för hand samt när de reds. Ryttaren fick rida på rakt och böjt spår med olika positioner i sadeln,  nedsuttet, lättridning samt lätt sits. Vi vill därmed ta reda på om ryttaren gör hästens rörelsemönster mer eller mindre symmetriskt. Vi är tacksamma för vårt fina samarbete med Strömsholm där vi kan studera deras hästar.

2 kommentarer

 1. Hej!
  Jag är nyfiken på huruvida ni känner till Science of Motion och dess grundare Jean Luc Cornille. Han utgår till 100% från fakta/vetenskap i ridningen och har publicerat många intressanta vetenskapliga artiklar förutom de clinics och kurser han håller i. Vi är några som sen en tid rider våra hästar utifrån hans lära och vi är samtliga tagna av hur positivt detta påverkat våra hästar och deras utveckling. Så tagna att vi anordnade en mindre privat clinic med Jean Luc I Sverige (han bor i USA) i maj i år och kommer anordna en till i oktober.
  Som sagt, är bara nyfiken på era tankar. Tycker ni gör ett väldigt intressant och bra jobb!
  Vänliga hälsningar
  Maria

  1. Hej Maria!

   Jag känner inte till Jean Luc Cornille sedan tidigare. Jag tittade snabbt på hemsidan och blev väldigt nyfiken. Jag är sedan tidigare väldigt intresserad av klassisk dressyr efter att i min ungdom ha ramlat in hos Michèl Henriquet och Cathrine (Durant) Henriquet där jag helt reviderade min syn på ridning. Det är fantastiskt med passionerade och talangfulla människor som är intresserade av att söka och dela med sig av kunskap. Jean Luc Cornille citerar många klassiska källor som fler av oss borde läsa och också en hel del intressant modernare vetenskap. Jag tror inte vi är helt överens om vad man skulle kalla för ”bevisläget” inom rörelseforkning på häst. Jag skulle nog hävda att det är allt för få saker som verkligen är vetenskapligt bevisade. Många saker kan verka logiska och självklara (och dessutom omskrivna sedan flera hundra år av kloka människor) men inom forskning har man väldigt specifika krav på att saker ska publiceras i speciella vetenskapliga tidskrifter där de genomgår en hård granskning av andra forskare. Det är därför det kan kännas lite hopplöst att vi alltid måste börja från ”noll” när vi vill undersöka en spännande fråga med hjälp av forskningsexperiment.
   Tack Maria för att du introducerade Jean Luc Cornille i min värld. Jag ska med intresse fördjupa mig i hans tankar!
   MVH Elin

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *