Rapport från UC Davis i Kalifornien

Först i världen med PET-undersökningar på häst

I några månader jobbar jag på UC Davis i Kalifornien. Det är väldigt spännande att få inblick i en annan universitetsklinik och deras forskning. Vissa saker är annorlunda, men jag slås nog mest av likheter. En spännande utveckling inom bilddiagnostik som UC Davis är först i världen med att utföra är PET-undersökningar på häst.

PET utförd av Dr. Mathieu Spriet på UC Davis

PET (positronemissionstomografi) är en bildteknik som bygger på att man avläser radioaktiv strålning från ett ämne som injiceras i hästens kropp. Aktiviteten av ämnet i vävnaden kan ge information både om struktur och funktion hos vävnaden. I Davis används två ämnen som injiceras efter varandra; först ett ämne som visar på skeletala processer (osteoblastaktivitet = benbyggandeaktivitet), sedan ett ämne som är en radioaktiv sockermolekyl vilken visar på metabol aktivitet i mjukdelar. Tekniken är väldigt lovande för att vi ska förstå mer om skador i hästens ben. Läs mer: 

https://www.vetmed.ucdavis.edu/news/pet-imaging-uc-davis-continues-success

Undersökningarna tar lååång tid. Ofta 3 timmar om man också ska göra en datortomografi (CT eller DT) och hästen måste ligga sövd hela tiden. Och det kostar där efter… Ungefär 30-50 000 kr! Jag tror mycket på den här tekniken och hoppas på att den ska bli billigare och tillgänglig för oss hemma på Universitetsdjursjukhuset på SLU i framtiden! 

Glada hälsningar från Elin

Elin i veterinärbilen på den Kalifornska landsbygden

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *