Hur rör sig travhästar?
Hej,
Emma heter jag och jobbar som doktorand på SLU med Marie Rhodin som huvudhandledare. Mitt doktorandprojekt handlar om rörelseasymmetrier hos svenska ridhästar och hur man kan förbättra diagnostiken av hältor. I detta, mitt första blogginlägg, tänkte jag berätta om vad jag, Marie och Elin Hernlund (som också är med projektet) gjorde härom dagen. Det var en mycket kul dag på jobbet!
I samarbete med Menhammar Stuteri har Marie startat ett nytt projekt finansierat av Stiftelsen Hästforskning. Där kommer vi att följa ett gäng unga travhästar och mäta deras rörelser med jämna mellanrum. På det sättet kan vi se hur de utvecklas över tiden allt eftersom deras träning ökar i intensitet. Som Marie skrev om i det förra inlägget vet vi att en stor del av ridhästar som anses friska av sin ägare rör sig asymmetriskt men vi vet ännu inte om det är orsakat av smärta eller är en naturlig variation i rörelsemönstret. Att börja undersöka hur detta förhåller sig även hos våra travhästar är superintressant. Hur rör de sig när de precis har börjat köras in och ökar eller minskar asymmetrierna med träning och över tiden? Hur skiljer sig deras rörelsesymmetri mellan när de travar för hand och när de körs? Detta är frågor som ställs i detta projekt.
Nu var vi där och mätte unghästarna igen och det är alltid lika roligt att vara ute och samla data. Sensorer från ett av våra mätsystem fästs på hästarna, en på huvudet, en på korset och en på det högra frambenet. För att kunna mäta hästarna när de körs följer vi efter dem i en bil och man behöver köra ganska nära och ibland hålla ut datorerna med bluetooth antennen genom fönstret för att inte tappa kontakten. Kommer att bli spännande att de vad dessa mätningar ger för resultat!
/Emma