Almedalen tisdag 2/7

Publicerat den

Jag vaknar till ett Visby i grått. SMHI utlovar nederbörd. Det passar på sätt och vis oss mycket bra i år, eftersom så många av våra aktiviteter kopplar till vatten. Även om det kanske inte passar ett arrangemang som Almedalsveckan så är sommarregnen välkomna, inte minst här på Gotland.

Första seminariet i ”vår lokal” hålls av Havs- och vattenmyndigheten, och handlar om klimatförändringar och förvaltningen av våra marina resurser.

SLUs första egna seminarium har inte vatten som fokus, utan handlar om unga människors psykosociala hälsa och vilken roll olika former av interaktion med djur kan spela. Framtiden djur, natur och hälsa och Lena Lidfors står som värdar. Seminariet fyller lokalen till sista plats och bland deltagarna finns också, passande nog, några hundar. Igår lyftes studenternas hälsa och stressnivå i andra seminarier. Här fick vi exempel på ett antal positiva effekter som är belagda i forskningen och flera konkreta och mycket talande berättelser från vardagen, svenska erfarenheter som visar hur väl relationen till djur kan bidra till barns utveckling. Samspelet mellan barn – djur och för all del barn – djur – vuxna kan bidra med underverk. Djuren kan bli en ”brygga” som underlättar på många olika sätt. Ett riktigt framtidsområde där vi behöver mer forskning och fler exempel på hur det kan fungera i praktiken.

 Future Food körde ytterligare en livepodd, denna gång om avlivning och slakt av fisk. Här finns också mycket spännande att arbeta vidare med, inte minst för den framtidsbransch som landbaserad odling av fisk kan utgöra.

Under lunchen nådde en mycket glad nyhet hela vägen från Vigo till Visby. Vi har nu tagit leverans av undersöknings- och forskningsfartyget Svea! Tack till alla inblandade för ett fantastiskt arbete!

Direkt efter lunch hade vi, under kompetent ledning av moderatorn Johan Lundqvist, ett annat centralt och livsviktigt seminarium, om kemiska risker i våra dricksvatten. Salen var full och vi fick intressanta återblickar på hur lång tid det kan ta för moderna samhällen att ”upptäcka” och sedan hantera risker med nya kemikalier i vårt kanske viktigaste livsmedel, vattnet vi dricker. Även här finns mycket kvar att göra där vi från SLUs sida kan lämna stora bidrag. Potentialen i en framtida samverkan med bl.a. Uppsala universitet, Livsmedelsverket, SGU, vattenproducenter och andra verkar mycket stor!

Sedan berättade Lena Tranvik och Artdatabanken om arttillståndet av våra vattendrag, sjöar och hav. De avslutade med mingel i kombination med stationer med kunskapsbaserade tester kring precis det de tidigare informerat om. En uppskattad och lärorik övning som ledde till spännande diskussioner. Vi fyllde inte lokalen men publiken var desto kunnigare.

Mistra Biotech ordnade en livepodd om ”konsumenterna, maten och gentekniken”, frågor som varit med i det programmet från början och som väckte stort intresse hos publiken.

Dagen avslutades med ett mycket uppskattat Alumnmingel. Det är kul att så många nuvarande och tidigare SLU:are dyker upp i så många olika roller, inte minst här i Almedalen! Alumnminglet lovar gott inför framtiden och värmen i diskussionerna var en tydlig kontrast till vädret, där regnet tidvis varit intensivt och temperaturen låg. Mot en grå bakgrund har SLU:s banderoller och planscher under satt färg på hamnområdet, även om ett piskande regn i skymningen döljer det mesta när vi går mot bussen till Kneippbyn. 

Almedalen måndag 1/7

Publicerat den

Visby visar sig från sin varma och välkomnande sida! Blå himmel, ljumma vindar och vågor med små vita gäss.

Tack vare ett intensivt och framgångsrikt fotarbete från vår eventkoordinator Rebecca Rikner, huserar vi i år i Björkanderska magasinet, nere vid hamnen. Rebecca, flera av våra studenter och andra SLU:are har gjort ett fantastiskt arbete, för att tillsammans med våra hyresvärdar få till en trevlig, ljus och spännande lokal. Här ska vi också sända en särskild tanke till de SLU-kollegor som fixat förutsättningarna för ljud, webbsändningar och att få ut våra arrangemang i olika media!

Det var en full förstadag för oss som universitet. Först ut, av våra egna aktiviteter var, var Katarina Kyllmar m.fl. som diskuterade vår (o)förmåga att dra nytta och lärdom av de uppföljningar som inte minst SLU bidrar med, när det gäller åtgärder mot övergödning. Problematiken finns inom fler områden. Vi fyllde lokalen och från publiken kom relevanta frågor om vem som bör göra vad för att bättre använda de kunskapsunderlag som redan finns, och som vi kommer få i framtiden.

Sedan hade länsstyrelsen i Stockholm och Axfoundation ett seminarium i den lokal som vi hyrt, om lokalt fångad fisk. Det kändes nästan som om det också var ett SLU-seminarium! Mycket av de frågor som diskuterades är sådant som vi forskar på och där vi sitter på djupa kunskaper.

Future Food hade en livepodd och ”smart sjömat eller fishy food” dit vi bjudit in spännande och intressanta talare. Formatet är delvis nytt och det blir spännande att se vad det blir för ringar på vattnet.

Under eftermiddagen utmanade Ingrid Wesström, Abraham Joel och några fler lokalens mottagningskapacitet i ett rappt modererat och mycket uppskattat seminarium om ”klimatanpassad vattenhantering”, en av våra stora utmaningar. Engagemanget var stort i diskussionerna, kul!

Vår nya rektor, Mia Knutsson Wedel, och undertecknad deltog samtidigt i ett seminarium om universitetens roll när det gäller samhällets utmaningar kring hållbar utveckling, ett gemensamt arrangemang mellan de stora universiteten i Stockholm och Uppsala, SUUN; komplexa frågor och inga enkla lösningar, men kanske just därför en mycket viktig diskussion som vi, på olika sätt, kommer arbeta intensivt med vid många svenska lärosäten.

Future Food hade ytterligare en livepodd, nu om ”för mycket eller för lite vatten – hur klarar lantbruket det?

Dagen i Björkanderska magasinet slutade med ett arrangemang om en annan mycket central fråga för svensk forskning och svenska lärosäten, om en (nationell) strategi för forskningens infrastruktur, och inte minst Max 4 och ESS. Även här användes ”vår lokal” av andra arrangörer, där vi var med på ett hörn. Rollups med SLU-motiv var säkert starkt bidragande till att ”våra” ämnen dök upp i exemplifieringar under seminariet.

Dagen kan sammanfattas med att alla SLU-are som hjälper till med arrangemangen gjort ett storstilat arbete, liksom alla ni som deltagit i våra aktiviteter. En annan intressant observation för mig som vicerektor för samverkan är att just samverkan återkommer i alla våra diskussioner. Ett tydligt tema oberoende av ämne. Samverkan ska lösa en lång rad utmaningar och identifieras återkommande som en stor potential, där ”vi” behöver bli bättre. Här finns förväntningar på oss! Det känns stimulerande.

Dagen avslutas med att jag inte kan hålla fötterna borta från vågskvalpet på stenstranden nedanför Kneippbyn. Den nedgående solens strålar kontrasterar mot den distinkt blåa vattenlinjen med att färga molnen vid horisonten i ett spektakulärt antal nyanser av rödrosa. Jag blir plötsligt påmind om att vågor oftast är olika stora. Med ett torrt och ett blött byxben vandrar jag tillbaka till mina stugkamrater för att läsa e-post innan läggning.

Rapport från Borgeby fältdagar

Publicerat den

In English below

Precis hemkommen från lantbruksmässan i Borgeby. Tema för året var vatten. Jag fick en fin guidning genom mässan av HIR Skånes VD Erik Stjerndahl och styrelseordförande Nils Gyllenkrok, samt Hushållningssällskapets förbundsdirektör Jesper Broberg. Mässan är den största i sitt slag i norra Europa och drar till sig mer än 20 000 besökare och 400 utställare under två dagar. Det var otroligt intressant att ta del av alla olika typer av växtodlingsdemonstrationer, det särskilda vattenlaboratoriet och den populära ”Gropen”.

Alla de många demonstrationsansvariga som jag talade med hade utbildningsbakgrund ifrån SLU, där var agronomer, hortonomer, lantmästare och trädgårdsingenjörer. De vittnade bland annat om vikten av de teoretiska kunskaperna från SLU som en bas för en framgångsrik yrkeskarriär. Visserligen ligger Borgeby-dagarna utanför normala terminstiden, men jag tror att en studentexkursion till Borgeby, dagarna innan eller under själva mässan, kunde vara ett utmärkt inslag i alla våra agrara utbildningar, för såväl inspiration som kunskapsinhämtning och nätverkande.

Karin Holmgren, Prorektor

Tre personer och den röda SLU-ballongen syns i bakgrunden.
SLU hade en egen monter med flera seminarier. En stor röd SLU-ballong gjorde det lätt att hitta dit. Från vänster: Hushållningssällskapets förbundsdirektör  Jesper Broberg, SLU:s prorektor Karin Holmgren samt HIR Skånes vd Erik Stjerndahl. Fotograf: Jesper Broberg.
ENG SLU had its own display with several seminars. The big, red SLU balloon made it easy to find. From left: Jesper Broberg, Karin Holmgren and Erik Stjerndahl. Photo: Jesper Broberg.
På Borgeby fältdagar visas marken i genomskärning så att man kan se de olika jordlagren. En folkmassa studerar förhållandena.
I ”Gropen” får man som besökare stor förståelse för samspelet mellan markens egenskaper och grödans framgång. Roligt för mig med min geovetenskapliga utbildningsbakgrund att äntligen få titta på lite markprofiler igen! Fotograf: Jesper Broberg.
ENG In “Gropen”, visitors are given great understanding of the interaction between soil properties and crop success. With my background in earth sciences, it was fun to finally look at some soil profiles again. Photo: Jesper Broberg
Utsikt över Borgeby med alla tält och provytor med olika sorters spannmål.
Vy över Borgeby Fältdagar och växtodlingsdemonstrationsfälten. Fotograf Jesper Broberg
ENG View over Borgeby Fältdagar and the crop production demonstration fields. Photo: Jesper Broberg.

Report from Borgeby Fältdagar
I’ve just come back from the agricultural fair in Borgeby. This year’s theme was water. The CEO of HIR Skåne, Erik Stjerndahl and chair of the board Nils Gyllenkrok, as well as president of Hushållningssällskapet, Jesper Broberg, gave me a nice tour of the fair, which is the largest of its kind in northern Europe. It attracts more than 20,000 visitors and 400 exhibitors during two days. It was incredibly interesting to experience all kinds of different crop production demonstrations, the special water laboratory and the popular “Gropen”.

All of the many people responsible for the demonstrations had a background at SLU – they were agronomists, horticulturists, agricultural managers and horticultural engineers. Among other things, they said how important the theoretical knowledge taught at SLU is as a base for a successful career. True, the fair takes place outside of normal semester periods, but I think that a field trip to Borgeby the days before or during the fair could be an excellent element in all of our agricultural education, both in regard to inspiration, knowledge and networking.

Karin Holmgren, Deputy Vice-Chancellor