I början av 1800-talet var lantbruket den dominerande näringen och sysselsatte ca 85 procent av Sveriges befolkning. Ett mer systematiskt intresse för förbättring av jordbruket tog sig uttryck i instiftandet av Kongl. Svenska Landtbruks Academien på initiativ av dåvarande kronprinsen Carl Johan, sedermera kung Karl XIV Johan. Akademien startade sitt arbete den 28 januari 1813 och blev 1956 Kungl. Svenska Skogs- och Lantbruksakademien.
Första sammankomsten hölls torsdagen den 28 januari 1813. På dagen tvåhundra år senare höll akademin sin jubileumssammankomst i Stockholms stadshus, med över 800 deltagare. Såväl preses Kerstin Nibleus som Kung Carl XVI Gustaf gav historiska tillbakablickar med fokus på vad akademin betytt för utvecklingen och moderniseringen av svenskt lant- och skogsbruk. Ett medryckande och intressant högtidstal ”Food, scarcity and abundance” hölls av professor Louise Fresco, Amsterdam. Hennes perspektiv var globalt och handlade om nu- och framtid. Budskapet var i korthet att vi måste använda oss av de verktyg forskningen erbjuder och vi måste ta klimatförändringarna på allvar.
KSLA:s priser och belöningar delades ut och det var glädjande att se hur många prominenta SLU:are som fick motta medaljer av Konungen: Harry Linnér, Roland von Bothmer, Krister Sällvik ,Ingrid Ljungvall och Victor Johansson. Stort grattis!
Med en förväntad befolkning på jorden om 9 miljarder människor år 2050 så har det globala behovet av mat, foder, fiber och bränsle (Food, Feed, Fibre and Fuel) blivit en fråga av högsta politiska dignitet. De ökande behoven av ”de fyra F:n” innebär en hårdnande konkurrens om begränsade mark- och vattenresurser. Detta belystes i ett internationellt symposium på Norra Latin i Stockholm på temat ”Global Outlook – Future Competition for Land and Water”.
Flera talare pekade på vikten av forskning och utbildning, framförallt efterlystes mer holistiska perspektiv och mer interdisciplinär forskning för att lösa de komplexa problem vi står inför. Likaså måste det politiska etablissemanget gå från ord till handling och sätta frågorna högt upp på dagordningen. Två intressanta dagar som gav en god överblick över dessa områden och visade att SLU:s verksamhet ligger helt rätt i tiden och är synnerligen angelägen.
Lisa Sennerby Forsse