Verktygslåda för ledarskap

Tidigare har vi skrivit om att ledarskap kan ses som en konstform. Det är komplext, sammansatt och delvis intuitivt skapande. Men precis som målaren har sina penslar, fotografen sin kamera och stenhuggaren sin mejsel så behöver även ledare behärska grundläggande verktyg för att förverkliga sina visioner. Mitt förslag är att de mest grundläggande verktygen för de flesta ledare är enskilda samtal, coaching och feedback.

Enskilda samtal
Ledarskap är en relation snarare än en position. Relation kan beskrivas som bredden, djupet och frekvensen på kommunikationen mellan två individer. Genom att medvetet, genomtänkt och återkommande ha enskilda samtal med sina medarbetare skapar ledaren grundförutsättningen för alla andra aspekter av ledarskap, en god relation.

Coaching
En gammal föreställning är att ledarskap grundas på kunskaps- och informationsövertag. Den som kan mest bestämmer. I dagens arbetsliv där fler och fler arbeten är mer och mer kvalificerade och ett team ofta sätts samman utifrån olika spetskompetenser blir detta en omöjlighet. För att kunna leda och utveckla andra som kan mer behöver en modern ledare kunna använda aktivt lyssnande och utvecklande frågor.

Feedback
Utan feedback ingen utveckling. Denna mekanism är fundamental för utveckling av relationer, team, individer, organisationer och produkter. Feedback på vad som är bra och fungerar behövs för att kunna göra rätt igen och systematisera framgångar. Feedback på sådant som inte fungerar eller kan göras bättre behövs för att kunna avgränsa, optimera och minska olika former av slitage.

I kommande inlägg ska vi fördjupa oss i dessa verktyg. Innan dess är jag dock nyfiken på vilka verktyg för ledarskap du vill lägga till listan. Vilka är dina penslar och paletter?

/David Beskow

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.