Lärdomar i projektet än så länge

Det är dags för en liten avstämning om vad projektet har kommit fram till såhär ett år in i vårt tre-års projekt. Vi är såklart väldigt stolta över första skriften i vår serie och utifrån Richards lunchföreläsning kommer här några punkter med lärdomar som vi hoppas kunna utveckla vidare i projektet.

  • Det finns en tanke om ”att landsbygden behöver utvecklas” och ”att landsbygden behöver hjälpas”. Landsbygden ses alltså inte tillräckligt bra som den är, det är hela bakgrunden till begreppet landsbygdsutveckling.
  • Entreprenörskap ses som något positivt, något problemlösande som kan hjälpa till med den här utvecklingen.
  • Kommunerna var vår första ingång på våra tre platser för att kunna identifiera människor att prata med. Vi har insett att frågar vi efter entreprenörskap så tänks det företag. Pratar vi istället i termer av energi och utveckling får vi även med organisationer och event (en sorts tillfällig organisation).
  • Det som enligt Richard varit mest gripande än så länge är hur olika företagens t ex förutsättningar, mål, organisering och omsättning är. Vissa har stora fluktuationer medan andra är mer beständiga. Mönster är svåra att hitta om vi ska använda oss av konventionell entreprenörskapsteori. Detta gör det också svårt när samhället vill stödja ”entreprenörskap”, vilket av alla mönster vill och bör de stödja?
  • Landsbygden kan ge en social trygghet när beslut inom den entreprenöriella processen ska tas. Det sociala nätverket, istället för det rationella ekonomiska, ger guidning till beslutet eftersom det är mer än bara den lilla organisationen som påverkas.

Vi ser fram mot att fortsätta arbetet med att nysta i de här, och nya, lärdomar. Snart startar vi ett nytt projektår och vi är spända över vad som väntar runt hörnet. Gott nytt år allesammans!

/Annie

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.