Vad är egentligen landsbygdsutveckling – och vad kan lilla jag göra?

Landsbygdsutveckling är ett hett ämne i mina kretsar, och här på min praktikplats nämns det flera gånger om dagen. Men vad är det egentligen? Vad klassas som landsbygdsutveckling? Enligt jordbruksverket är landsbygdsutveckling ”Landsbygden ska få ökad tillväxt & bättre konkurrenskraft”. Hur uppnås detta egentligen?

Under min vecka här har jag hört flera förslag på utveckling av bygden. Alla dessa involverar på något sätt föreningar, utvecklingsbolag, eldsjälar, länsstyrelse, Hela Sverige ska Leva, Jordbruksverket och så vidare. Det talas om strategier, mål, projekt, EU-samarbeten, analyser och andra stora svårgripna saker. Men tänk om man inte riktigt passar in i något av detta? Tänk om man inte har tiden att engagera sig ideellt i bygdens landsbygdsprogram, eller är för blyg för att stå framför en grupp människor och motivera dessa att engagera sig i den lokala utvecklingen?

Jag tycker inte landsbygdsutveckling behöver vara så komplext som det ibland utger sig att vara. För mig är 10 åringen som cyklar runt till sina grannar och säljer jultidningar landsbygdsutveckling. Eller bonden 5 kilometer bort som bygger ut ladugården och börjar hyra ut stallplatser till hästfolk. Det kan också vara den galna fotbollsfarsan som startar ett knattelag för barnen i bygden.

Landsbygdsutveckling är inte alltid stort och mäktigt, som en eldsjäl som startar ett kooperativt dagis eller ett EU-projekt som ska pågå över 10 år. Landsbygdsutveckling är något gemensamt. Vi kan inte klara det själva, men vi är många som vill se landsbygden leva, och vi kan få med oss fler människor på färden. Det du gör spelar roll.

Liten är också stark.

/Anneli Olausson

4 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.