Ny publikation om torkning av urin vid olika alkalina medier och temperaturer

I en studie, nyligen publicerad i Science of the Total Environment, presenteras resultat frĂ„n en studie som undersöker torkning av fĂ€rsk kĂ€llsorterad urin i fem olika alkalina medier (pH > 11) med stigande temperaturer (50 och 60 °C), med minimal förlust av urea, urinens huvudsakligt kvĂ€veförening. Urinen kunde koncentreras 48 gĂ„nger, vilket ger torra slutprodukter med högt gödningsvĂ€rde: ungefĂ€r 10% N, 1% P, och 4% K. De fysikalisk-kemiska egenskaperna övervakades samt sammansĂ€ttningen av olika torkningsmedier för att ge anvĂ€ndbar insikt om deras lĂ€mplighet för torkning av urin. Det demonstrerades att det Ă€r möjligt att Ă„tervinna >90 % kvĂ€ve nĂ€r man behandlar fĂ€rsk urin genom alkalisk torkning genom att hĂ€mma den enzymatiska hydrolysen av urea vid förhöjd pH och minimera den kemiska hydrolysen av urea med hög urintorkningsgrad.

Det visades att slutprodukter med olika nÀringskoncentrationer sÄvÀl som olika fysisk-kemiska egenskaper kan framstÀllas, genom att torka urin vid olika temperaturer och genom att anvÀnda olika torkningsunderlag. Det kan vara möjligt att dra fördel av detta för att framstÀlla blandat urinbaserat gödselmedel som Àr lÀmpligt för specifik slutanvÀndning, t.ex. för spannmÄl, grÀs eller frukt.

Att behandla urin som samlats in i nya sanitetssystem genom alkalisk torkning för att producera koncentrerad, nÀringsrik torr gödselmedel Àr nyskapande och denna studie har bidragit till utvecklingen av tekniken genom att tillhandahÄlla anvÀndbar insikt i valet av torkningsmedier, torkningstemperaturer och hur dessa aspekter pÄverkar gödselmedlets slutprodukt.

LÀs hela artikeln hÀr:

P. Simha, C. Lalander, A. Nordin, B. VinnerÄ, 2020. Alkaline dehydration of source-separated fresh human urine: Preliminary insights into using different dehydration temperature and media. Science of the Total Environment, Volume 733, September 2020, 139313. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.139313

Kontakt: Prithvi Simha

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *