Fluglarvskompostering presenterades vid Matologi


VÄr fluglarvsgrupp deltog i evenemanget Matologi som Ärligen arrangeras av SLU. Fokus för Ärets utstÀllning var svinn och klimat. Evgheni Ermolaev, Giulio Zorzetto och Panav Gupta presenterade konceptet Kretsloppsfluga, en fluglarvsbaserad behandling av organiskt avfall som utvecklats av gruppen. Vidare visades behandlingsmodulen som Àr skalbar att behandla ett ton om dagen och som nu testas vid en pilotanlÀggning i Eskilstuna StrÀngnÀs Energi och Miljö AB.

Konceptet av effektiv matavfallshantering som genererar vÀrdefulla produkter som fluglarvsbiomassa och kompost presenterades och fördelarna samt möjligheterna diskuterades, vilket lockade mÄnga intresserade deltagare. Gruppen presenterade ocksÄ det nutriella vÀrdet av fluglarvsbiomassa som kÀlla till protein och fett i foder, och möjlighet att ersÀtta fossilbaserat gödningsmedel med kvÀverik fluglarvskompost.
Den utvecklade behandlingsmodulen, den Amerikanska vapenflugans (Hermetia illucens) livscykel och BSF prepupae visades upp till de mĂ„nga besökare som vĂ„gade sig fram. LĂ€s mer i vĂ„r artikel “Kan smĂ„ insekter vara lösningen pĂ„ stora problem?” pĂ„ Matologis hemsida.

Kontakt
Evgheni Ermolaev

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *