Rapport från Almedalen – torsdag

Almedalen torsdag 7 juni. Gotlandsmorgonen visar sig från sin mest turistvänliga sida – gnistrande sol, klarblå himmel och en sommarsval vind (dessvärre nästan rak motvind under cykelturen i till Visby)!

Tidningen Dagens Samhälle har enligt uppgift listat SLU:s seminarium Är migration landsbygdens chans? som ett av de viktigaste i år. Intresset var också stort – fullsatt lokal, livlig diskussion och en hel del patos i flera av inläggen. För min del tyckte jag att det var stimulerande med blandningen av aktörer och kanske framförallt blandningen av perspektiv på landsbygden och utvecklingen på landsbygden. Ett stort tack till Erik Westholm och resten av gruppen som ordnade seminariet.

Det sista av SLU:s seminarier som jag deltog i var det om Svenskt lantbruk 2030, ordnat av SLU-plattformen Framtidens lantbruk. Salen fylldes till bristningsgränsen, och flera fick vända i dörren. Lars Andersson, Lotta Rydhmer och Elin Slätmo gjorde mycket uppskattade skådespelarinsatser när de illustrerade två framtidsscenarier i form av ett fiktivt TV-program som inleddes med korta filminslag. Både innehåll och framförande träffade uppenbarligen publiken på ett mycket tydligt sätt! Resten av seminariet innehöll mycket livliga diskussioner kring småbord och moderatorn Thomas Norrby hade fullt sjå att avbryta de intensiva dialogerna för att få med alla på en summering kring ”vad vi behöver göra”. Många bra förslag, inklusive höga förväntningar på SLU kom fram. Efter seminariet sammanfattade numer pensionerade Kjell-Arne Nilsson sina intryck med att säga att under hans sju år långa ”SLU-Almedalen-historia” var detta peaken! Stort tack till hela teamet bakom Framtidens lantbruk och seminariet, det finns en uppenbar risk för att Lars, Lotta och Elin kommer kunna starta en parallell karriär under hösten…

Efter seminarierna följde en strategisk diskussion med region Gotland, länsstyrelsen och Almi, om utvecklingen inom livsmedelsbranschen. Jag missade dessvärre SLU Globals båda seminarier. Dagen avslutades i lugnt tempo med god mat, cykeltur i lätt medvind och en halvleks fotboll.

Sammantaget tycker jag att årets SLU-program fallit mycket väl ut. De flesta av våra seminarier har varit fullsatta och i de flesta fall har det varit både livliga, kunniga och intensiva diskussioner. Som jag förstått det har ett av våra seminarium även gett upphov till en twitterstorm, om skogsägande. Stort tack till alla er SLU:are som bidragit till årets Almedalsinsats!

Inför nästa år räknar jag med att vi startar förberedelserna ännu tidigare och vässar våra insatser ytterligare. Jag ser fram emot att komma tillbaka då, SLU har så mycket att erbjuda!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *