Visby i slösande sommarsol. Så här på torsdagen är det inte riktigt lika mycket folk och något färre aktiviteter. I år är det 4376 arrangemang totalt. Vi har tio stycken i vårt officiella program, men SLU:are deltar också i flera andra aktiviteter.
Mat & lönsamhet
Först ut idag var ”Ny mat på bordet”, och alla platser runt borden var snabbt fyllda, med diskussionsglada deltagare som, utifrån korta inledande presentationer, kollektivt fick arbeta fram kreativa förslag. Stort engagemang, hög ljudvolym!
Rubriken ”Är ökade lagkrav för lantbrukare ett hinder för lönsamhet och utveckling på landsbygden?” lockade också en stor och engagerad publik. En undersökning och konkreta exempel från en fårföretagare här på Gotland illustrerade att så kan vara fallet. Många i publiken vittnade om detsamma, men det blev också uppenbart att det kan vara svårt att få en tydligare bild av det så kallade regelkrånglet och inte minst att kunna göra jämförelser med andra länder.
De stora globala frågorna
Medan jag själv deltog i en kortare diskussion om konkurrenskraften i det svenska jordbruket diskuterades ”Agenda 2030 i ett globalt perspektiv” på vårt tredje seminarium. Av rapporterna från seminariet förstod jag att det var nog så angelägna frågor och en panel med mycket tankar, även om salen inte fylldes helt den här gången.
Gott och väl fullt hus blev det däremot på den avslutande SLU-aktiviteten; ”Aldrig har så lite betytt så mycket – om djuren och antibiotikan i Sverige och världen”. Intresset för ämnet är fortsatt stort och smittande. Fokus pendlar mellan svenska förutsättningar, erfarenheter och hur vi kan bidra till en positiv, och närmast nödvändig, utveckling i andra länder. Delar av publiken var mycket intresserade och aktiva under detta avslutande pass.
Alla SLU:s inspelade livesända seminarier finns på SLU:s Facebook
De unga och hållbarhetsmålen
Jag avrundar dagen med att lyssna på seminariet ”Vilsen, våldsam och utanför?. Att växa upp som ung man i Sverige och världen”. Det enda som kan sägas vara gemensamt med SLU:s verksamhet och detta evenemang är att SIDA:s generaldirektör Karin Jämtin deltog i panelen både här och i antibiotikadiskussionen tidigare i eftermiddags. En sak jag noterar är att även om de flesta av våra seminarier lockade mer publik än det fanns plats för, så når vi inte riktigt fram till de unga här i Almedalen. Vi har frågor som engagerar många unga och många andra ordnar aktiviteter om ”våra ämnen”, i några fall har dessa en betydligt yngre publik än vad vi har.
Mitt samlade intryck just nu är att det har varit en mycket bra Almedalsvecka för SLU. Mycket energi och engagemang vid de flesta av våra seminarier och många intressenter, organisationer och myndigheter som berörs har också deltagit aktivt. I några fall får vi kanske fundera över hur vi i fortsättningen ska bli än bättre på att nå ut med vetskapen om all relevant kunskap och kompetens vi har inom SLU, så att fler beslutsfattare och andra inser att de kan få bra underlag och fördjupad förståelse om de vänder sig till oss.
Jag funderar också på om vi kan göra något mer av en kommentar som jag hörde i sorlet på gatan igår eftermiddag ”Vad är det här? Vem är det som kommer med alla hållbarhetsmålen? Aha, SLU.” Vi kanske kan göra något mer av den kommentaren?
Avslutningsvis vill jag tacka alla passionerade och engagerade SLU:are som på en rad olika sätt bidragit till årets Almedalsvecka – givetvis också de som gjort det genom att delta i aktiviteter som andra ordnat.