Onsdagens första SLU-aktivitet är en antibiotikafri frukost med tillhörande presentationer och diskussioner. Olika frågor kring antibiotikaresistens diskuteras av en lika kunnig som tydlig panel, där folkhälsoministerns statssekreterare Agneta Karlsson bland annat kommenterar frågor om kopplingen mellan djurproduktion och humanmedicin. Att den svenska djurhälsan är mycket god är ju ingen tillfällighet, utan ett resultat av ett långsiktigt arbete. Förhoppningsvis kan vi från SLU:s sida bidra till ett fortsatt framgångsrikt arbete med fördjupade samarbeten kring antibiotikaanvändning till både djur och människor. Och inte minst till att svenska erfarenheter får större spridning internationellt.
På dagens andra aktivitet, kring svenska mervärden och livsmedelsstrategin, är det fullpackat i salen. Efter inledande presentationer om mervärden i odling, mjölkproduktion och marknadsföring får en panel med bland annat politiker ta över en bred diskussion om hur livsmedelsstrategins mål ska kunna förverkligas. Moderatorn Ann-Helen Meyer von Bremen har fullt sjå att hålla ordning på alla frågor från publiken, samtidigt som hon flitigt bollar egna reflektioner till panelen. Formas presenterar sitt nya uppdrag att bygga upp en långsiktig satsning på forskning inom livsmedelsområdet. Och även om det är många som önskar sig mer resurser till utveckling av hela den svenska livsmedelssektorn så saknas det verkligen inte engagemang på seminariet. Det känns extra roligt att vårt seminarium drar fullt hus med stort engagemang från många olika intressenter, med tanke på att många andra också ordnar aktiviteter kring mat och livsmedel i Almedalen i år.
SLU:s program för onsdagen avslutas med en interaktiv diskussion om framtidens städer och ”urbanscapes”. Efter en inledande presentation av Lisa Diedrich bjuds publiken in, för att med hjälp av verktyget Mentimeter ge synpunkter på och därmed förutsättningar till en diskussion om just framtidens städer. Carolina Dahl lotsar samtalet vidare med hjälp av en panel, som för bidra med att utveckla ett tankebygge kring flera viktiga teman och frågor, utifrån deltagarnas bidrag via Mentimeter. Jag har inte räknat antalet seminarier kring byggnation och stadsutveckling i årets program, men även om det är flera stycken till och med samma tid så undrar jag om något av de andra lyckas lika bra med att involvera alla deltagare.
Som tidigare noterat är det enkelt att konstatera att SLU:s frågor engagerar och även idag är det många SLU:are som deltar i andra aktiviteter än våra egna.
Onsdagen avslutas med vårt eget mingel. Tillsammans med många av dem vi samarbetar med bjuds vi på grillat lamm hos familjen Björkqvist i Gräne. Och även här får alla middagsgäster bidra med tips via Mentimeter, denna gång kring hur vi kan utveckla vår samverkan.
Erik Fahlbeck, vicerektor med ansvar för samverkan