Vi vaknar till ett grått Gotland och cykelturen in till Visby är blöt. Sommarregnet är givetvis välkommet på en ö med vattenbrist och vätan märks inte minst i mina skor…
Under förmiddagen har SLU:s Future Forest ett mer än fullsatt seminarium som under Sverker Olofssons professionella ledning ger utrymme för stora delar av skogssveriges intressenter. Presentationer och diskussioner blandas på ett öppet och förtjänstfullt sätt, ståndpunkter klargörs och perspektiv penetreras. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ger en presentation och svarar på frågor. Han inleder också genom att påminna om att SLU är rankat etta i världen i skogsvetenskap.
Det bestående intrycket är att Future Forests lyckats mycket väl i ambitionen att etablera ett forum för diskussion. Detta forum kommer säkerligen fortsätta att erbjuda utmärkta möjligheter i den fördjupade dialog mellan olika intressenter, som verkar vara en förutsättning för bland annat skogspolitikens och skogsproduktionens utveckling.
SLU Global ordnade se ett seminarium om villkoren för unga lantbrukare i såväl Sverige som internationellt, med fokus på Afrika. Paneldeltagarna lyckas väl med att beskriva många centrala frågeställningar och det är tydligt att villkoren i hög grad är liknande för unga inom lantbruket, vare sig vi befinner oss i Sverige eller i till exempel Afrika.
Tillsammans med några kollegor tog jag mig sedan till det tält där Formas bjudit in till diskussioner om klimatförändringar och klimatfrågor. Tanken var att diskussionerna skulle ske bredvid ett stort isblock som förväntades smälta under Gotlandssolen. Dessvärre hade leverantören av isblocket inte lyckats få det på plats och under den timme vi stod där var det tyvärr inte så många Almedalsflanörer som letade sig in i tältet.
Under eftermiddagen ordnade Mistra Biotech ett seminarium om teknikneutral växtförädling, med GMO-frågan som en av utgångspunkterna. Till seminariet kommer lite press och en engagerad publik. Förutom spännande presentationer och frågor bjuds det på ett litet men väl dukat bord med olika exempel på genmodifierade livsmedel, som många av oss kanske inte reflekterar över i vardagen. Liksom Future Forests seminarium spelas detta in och det kommer därmed vara tillgängligt för en större publik i efterhand.
Framåt kvällen pratade jag med Uppsalas landshövding, Göran Enander, som redan då hade hört att seminariet om skogen hade varit mycket lyckat. Kvällen tillbringade jag sen på en samarbetsarena för Uppsalas aktörer, Uppsala i Almedalen samt på Uppsala universitets stora mottagning, innan det blev en kylslagen (men regnfri) cykeltur tillbaka till Hallfreda.
Erik Fahlbeck, vicerektor med ansvar för samverkan