I början i mars hölls en lantbrukskonferens i Kalmar under temat ”Morgondagens lantbruk”. En av föreläsarna var Pernilla Tidåker som höll en presentation under temat ”Svenska baljväxter på tallriken – möjligheter, miljöpåverkan och mervärden”. Baljväxter är positiva för miljön och hälsan och intresset för växtbaserat protein ökar. Men de baljväxter som vi konsumenter väljer har ofta sitt ursprung i andra länder som Kanada, Turkiet och Kina. I presentationen framhölls de mervärden som svenska baljväxter kan bidra med – konventionella ärter och bönor odlas med betydligt mindre bekämpningsmedel än många av de importerade, och de långa transporterna från importerade baljväxter gör att svenska baljväxter som förädlas i Sverige faller väl ut ur klimatsynpunkt.
Och fler spännande resultat är att vänta… Under våren fördjupar sig Emelie Sundin i ett exjobb om miljöpåverkan från baljväxternas värdekedja med särskilt fokus på hur importerade baljväxter transporteras och ur detta påverkar energianvändning och klimatavtryck. Arbetet kommer att vara slutfört i juni.