Vill du bidra till att öka livsmedelsindustrins och konsumenternas kunskap om svenska baljväxter? Då har vi ett intressant examensarbete för dig!
Baljväxter har en rad fördelar ur miljö- och resurssynpunkt. Baljväxternas förmåga till symbiotisk kvävefixering minskar deras behov av mineralgödsel och bidrar dessutom till att försörja efterföljande gröda med kväve. De är även en välkommen avbrottsgröda som ökar den efterföljande grödans skörd jämfört med spannmål och minskar behovet av bekämpningsmedel i växtföljden.
Det finns ett stort intresse bland konsumenter att äta mer baljväxter av både miljö- och hälsoskäl men idag täcks efterfrågan främst av importerade ärtor, bönor och linser som ofta har transporterats långa sträckor. För att kunna påvisa skillnader mellan svenska och importerade baljväxter behöver vi kvantifiera miljöpåverkan och resursanvändningen från svenska baljväxter jämfört med importerade utifrån ett livscykelperspektiv där miljöpåverkan för hela produktionskedjan sammanfattas och relateras per kg vara.
New Legume Food är ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt finansierat av Formas som ska stimulera till ökad odling av svenska baljväxter och utveckla hälsosamma livsmedel baserade på dessa. I projektet medverkar livsmedelsföretag, regionförbund, forskare och lantbrukare.
Vi söker nu en eller två examensarbetare för att göra livscykelanalyser av svenskodlade baljväxter och jämföra dessa med varandra och med importerade motsvarigheter. Analysen ska inkludera de vanligast förekommande baljväxterna såsom åkerbönor, gula ärtor och bruna bönor, samt baljväxter som antingen är nya för svenskt lantbruk (t ex vita, svarta, kidney, borlotti och yin-yangbönor samt lupin) eller som har odlats traditionellt och återigen tagits upp (som linser och gråärt). Miljöaspekter som ska kvantifieras är bland annat energianvändning, utsläpp av växthusgaser, övergödning, samt användning av pesticider, vatten och fossila växtnäringsresurser som P, K, S.
Samtliga baljväxter kommer att utvärderas till gårdsgrind, dvs. skördad och torkad vara under genomsnittliga förhållanden. För de svenska baljväxter som säljs i butik kommer alla processer fram till butik inkluderas.
I studien ingår även att jämföra med litteraturdata för importerade baljväxter och att föreslå och utvärdera förbättringsalternativ för odlingen för att stärka argumenten för att välja svenskodlade baljväxter.
Examensarbetet kommer att göras i nära samarbete med forskare och företag inom New Legume Food och ska vara slutfört senast i juni 2019.
Låter detta intressant för dig?
Kontakta:
Pernilla Tidåker
Institutionen för energi och teknik, SLU Ultuna
076-810 53 83