Vad finns det för möjligheter att utöka både svensk produktion och konsumtion av baljväxter? Hur nyttigt är det att äta baljväxter och hur miljövänliga är de egentligen? Detta och lite till får du svar på i ett seminarium som arrangeras på SLU den 8 november.
Här finns en inspelning av dagen att titta på i efterhand >>>
Dokumentation från dagen hittar du här >>>
Sista anmälningsdag: 3 november 2017
Pris: Kostnadsfritt, men anmälan är obligatorisk
Plats: SLU Alnarp, Crafoordsalen, Videolänk till SLU i Uppsala, Skara and Umeå (lokal meddelas senare)
Målgrupp: Alla intresserade av baljväxter för humankonsumtion
Arrangörer: Forskningsprojektet New Legume Foods (SLU, JIBS och Linnéuniversitetet), Partnerskap Alnarp och SLU Future Food
Program
8.30-9.30 Kaffe och baljväxtutställning
9.30-10.00 Baljväxternas förträfflighet! Exempel på produkter och användningsområden och hälsomässiga fördelar. Cornelia Witthöft, Linnéuniversitetet
10.00-10.30 Jenny Damberg, författare av boken Bönor, ärtor och linser
10.30-10.45 Varför är hälsomedvetna kunder intresserade av baljväxter? – Andreas Stephan, Jönköping International Business School, presenterar resultat från ett masterarbete
10.45-11.00 Svenska lantbrukares erfarenheter av att odla baljväxter – Georg Carlsson, SLU presenterar resultat från ett masterarbete
11.00-11.10 Bensträckare
11.10-11.25 Är baljväxter miljövänliga? Hur kan vi veta det? – Pernilla Tidåker och Elin Röös, SLU, om hållbarhetsbedömningar av jordbrukssystem och produkter
11.25-11.45 Baljväxter i Kalmarregionen – Thomas Isaksson från Regionförbundet i Kalmar län och Håkan Johnsson, KÖTP
11.45-12.00 Presentation av forskningsprojekten New Legume Foods (Elin Röös, SLU) och MegaLegume (Lina Svanberg, Rise)
12.00-13.00 LUNCH – Baljväxtlunch i Alnarp, Uppsala, Umeå, Skara