Vad är landsbygd?

När man talar om landsbygd vet nog de flesta vad du syftar till. Men vad är det egentligen?

När du googlar ”Vad är landsbygd?” kan du överst läsa: ”Landsbygd kallas ett område med lantlig bebyggelse. Termen används ofta som motpol till stad, och ofta avser den alla områden belägna mellan städerna.”

Men är det verkligen vad landsbygd är? Områden mellan städer?
Inte i min värld. Landsbygd är något levande och greppbart med fler möjligheter än gemene man oftast kan föreställa sig. Inom begreppet landsbygd lyfts både den fysiska miljön som finns där, såsom natur- och kulturlandskapet, bebyggelsemiljön och naturresurserna, men även placering av landsbygden, alltså tillgänglighet eller gleshet. Detta påverkar aktiviteterna som utförs på landsbygden och de människor som verkar på platsen.

I landsbygden ryms även en stor variation av sociala, ekonomiska och miljömässiga förhållanden. Landsbygderna kan vara tätortsnära, inflyttningsbygd, utflyttningsbygd, glesbygd eller säsongsbygd. Den ena landsbygden är inte den andra lik.

Borde vi kanske börja tala om landsbygder i plural istället?

/Anneli Olausson

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.