Möte med Heby kommun 2/3 2017

Det är andra gången vi rullar in i Heby för ett besök med kommunens Kultur- och fritidsenhet. Vid detta besök är det Thomas, Annie och Lovisa från SLU som deltar och Joakim, Anders och Stina från Heby kommun. Vi blir väl bemötta vid entrén till kommunhuset och slår oss ner med dagens första kaffe. Vi går rakt på från vårt förra möte. Vad var det egentligen som sades? Det är inte ovanligt att första mötet med ett gäng engagerade personer bottnar i dels eufori, dels i en viss tomhet. Dags att reda ut våra olika tankar och idéer. Vi börjar med det kommande mötet med lokala aktörer från föreningslivet och företagen vi tänkt arrangera den 20/3 i olika hörn av Heby kommun. Diskussionen resulterar i två områden, Östervåla och Heby. Kommunens representanter ger en bild av de olika områden, dess olikheter, vilka aktörer som finns där, hur företagsklimatet ser ut etc.

Diskussionen ramlar in på möjligheterna och utmaningarna med att arbeta i en relativt liten kommun med aktörer på lokal nivå. Personer, som i många fall har olika hattar på sig (entreprenör, föreningsaktiv och ibland politiskt aktiv) skapar fantastiska nätverk. Det är ett intressant klimat som vi ser fram emot att förhoppningsvis få mer insyn i under forskingsperioden. Diskussionen ramlar vidare in i den offentliga förvaltningen och hur man organiserar sig inom kommunen för att skapa utveckling. Joakim nämner begreppet ”Privat Offentlig Förvaltning” som en lyckad lösning. Kommunen har blivit ett organ där de privata aktörerna känner sig mer delaktiga i. Att se ”kunden i fokus”, i detta fall aktörer aktiva i kommunen, har enligt honom resulterat i en positiv anda.

Mötet fortsätter med att Joakim, Anders och Stina börjar name-droppa olika projekt som har fötts fram tack vare samverkan som finns mellan personer och orter. Fest i Heby (festiheby.se) är ett sådant projekt som har blivit en succé! Ett stort antal aktörer arrangerar sina event i olika delar av Heby kommun under en vecka i juni. En spännande grupp som några av oss från SLU kommer träffa den 27 mars vid deras planeringsmöte. Julkalender är ett annat exempel på projekt där allt från biblioteket till simhallen spelade in en kort film för att marknadsföra sin verksamhet. Finns fler goda exempel, och fler lär det bli!

Kaffet var slut för längesen och gav sin önskade effekt. Vi rullar ut från Heby med minst lika många nya och intressanta intryck som efter vårt förra mötet.

/ Lovisa Neikter

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.