Från februari till maj 2021 producerade projektet “5 ton grön fisk i disk” (delfinansierat av Vinnova) 1,7 ton larvar på en blandning av 10 ton grönsaks- och brödavfall. Grönsakerna kom från Sorunda Grönsakshallen medan brödet var återtaget bröd från Fazer . Larverna producerades inte bara på SLU campus utan blev även vidareförädlade här: efter torkning vid 60°C i 48 timmar pressades den torra larvar i en skruvpress för att separera från proteinet från fettet. Det avfettade proteinmjölet förvandlades sedan till fiskfoder till regnbågslax, som föddes upp av Älvdalslax i Dalarna.
Behandlingsresten, det så kallade frasset, användes som jordförbättring på en närliggande studentledd permakulturodling.
Dagens nyheter hörde talas om projektet och kom och besökte oss. Jessica Ritzen följde Cecilia Lalander och Anders Kiessling genom de olika stadierna av proteinproduktionen till fem-ton-fisk-i-disk projektet. Följ länken för att läsa hela artikeln här.