Kolla in vår senaste publikation i Waste Management Process efficiency in relation to enzyme pre-treatment duration in black soldier fly larvae composting. I denna studie undersökte vi påverkan av enzymförbehandlingstid på effektiviteten, gällande biomassaomvandlingseffektivitet och materialreduktion, vid fluglarvskompostering av sallad och kål (grönsaksavskär från Grönsakshallen Sorunda). Vi fann att direkttillsats av enzym (d.v.s. ingen förbehandlingstid, utan tillsats av enzymerna samtidigt som larverna) var den enda behandlingen som signifikant förbättrade processeffektiviteten.
Det resulterade i 22 % högre biomassaomvandlingseffektivitet och hade den högsta respirationsgraden (>60 % av inflödes-VS respirerades), vilket resulterade i den minsta mängden behandlingsrester, på VS-basis, kvar efter behandling; cirka 10 % av den initiala VS hamnade i behandlingsresten, jämfört med till >20% i de andra behandlingarna. Det visade sig att direkttillsats av enzymer gjorde substratet mer tillgängligt för larverna, samtidigt som det förbättrade den mikrobiella nedbrytningen av materialet. Eftersom förbehandlingen utfördes vid 28 °C, resulterade längre förbehandlingstider till mikrobiell nedbrytning av materialet under förbehandlingen, vilket sannolikt resulterade i att mikroorganismerna konsumerade de mest lättillgängliga kolhydraterna avsedda för larverna och därmed motverkade syftet med enzymförbehandlingen. Vi anser att denna metod har potential och att det vore särdeles intressant att utvärdera enzymförbehandling av mer fiberrika material, såsom frukt-, och grönsaksskal, något doktorand Alice Isibika förnärvarande håller på att utvärdera.