Hösten 2017 började veterinären Katrina Ask forska som doktorand för Marie Rhodin och Pia Haubro Andersens ortopediska projekt ”Gör det ont?” Vi är glada och stolta att få välkomna Katrina tillbaka till SLU efter hon avslutat sitt internship här på UDS Hästkliniken för några år sedan. Katrina har även jobbat som veterinär både på distrikt på Gotland innan sitt internship och på hästklinik i Danmark efter sitt internship.
Som doktorand på AFB forskar Katrina i ortopedisk smärta som orsakar mycket lidande och minskad djurvälfärd hos hästar och kor. Hälta hos hästar och kor är det vanligaste symtomet på ortopedisk sjukdom. Upp till nu har identifieringen av ortopedisk sjukdom och dess relaterade smärta byggt på upptäckt och kvantifiering av hälta genom subjektiv visuell utvärdering av djurets rörelsemönster, vilket endast delvis reflekterar smärta. Försök att integrera mer precisa smärtbedömningar i graderingen av hälta har aldrig gjorts. Beroende på grad av hälta förutsätts sedan en viss grad av smärta men utan en fullständig utvärdering av den senare. Den eventuellt existerande smärtans grad eller lokalisation blir därför varken fullt utredd eller förstådd. På vårt avlånga lands ängar finns många hästar och kor med kronisk ortopedisk smärta som har kompenserat sitt rörelsemönster på ett sådant sätt att de inte längre tydligt haltar. Inte heller denna rörelseproblematik blir därför varken fullt utredd eller förstådd.
Vårt projekt använder ny avancerad teknik med kameror och sensorer utvecklade för objektiv rörelseanalys som kombineras med en noggrann identifiering av smärtbeteenden för att bättre upptäcka djur som lider av ortopedisk smärta. På bilden ser vi hur Katrina testar rörelsesensorer på en av universitetets kor (som inte diagnosticerats med hälta utan används som kontroll).
Genom vår forskning hoppas vi arbeta mot djurens väl fungerande rörelsefunktion och ett liv utan smärta. En sådan djurvälfärd är en nödvändighet ur ett etiskt, kliniskt och djurskyddsperspektiv. Tillsammans vill vi hjälpa dagens djurägare och yrkesverksamma besvara en av dem viktigaste djurvälfärdsfrågorna: gör det ont?