I fredags höll Professor Brian Nielsen från Michigan State University föreläsningar på SLU. Brian forskar på träninsgsfysiologi och foderlära. Han har dessutom själv ett gäng quarterhästar som han tränar.
Jag kan mindre än inget om quarterhästkapplöpning och fick åter igen en upplevelse av att hästar kan tränas och hållas på sätt som man inte hade kunnat gissa sig till. Själva tävlingsloppen är korta om man är van vid trav eller fullblodsgallop. De heter ju quaterhästar eftersom de tävlas (och är världens snabbaste djur) över en ’quater of a mile’, ca 400 m. Ett typiskt lopp är över på 6 sekunder. De springer korta distanser på en raksträcka och ibland längre löp (under en km) en sväng runt banan. Brian berättade att en gammal tränare som han jobbat ihop med menade att man skulle vara försiktig med att träna för mycket -det gör bara hästen långsam. Och faktiskt, hävdar Brian att det stämmer. För om en quarterhäst, som är en specialiserad sprinter, gör för mycket galoppträning får musklerna relativt sett mer långsamma (syreanvändande) muskelfibrer. Den bli mer uthållig men inte snabbare på korta sträckor, snarare långsammare. Brian hävdar skrattande att det viktiga med en quarterhäst är att inte förstöra den inneboende förmågan att springa snabbt. Det är inte det lättaste.
Jag förvånades över hur lite träning dessa snabbspringande kortdistanslöpare får. Kanske ett par tre dagar i veckan får de korta galoppjobb, annars är det skrittmaskin som gäller. Då undrar man ju -hur kan de hålla?
Ja det var just det. Anledningen till att de faktiskt behöver mer träning är att de ska få hållbara ben, ligament, senor och brosk. De vävnaderna behöver belastning för att bli starka! Så avvägningen i träningen ligger ffa mellan att inte träna fel eller för mycket -då kan hästen tappa sin ’speed’ men att träna tillräckligt mycket för att de inte ska skada sig.