Kalvmärkning och vägning av projekt-”kalvarna”

Jag vill ta tillfället i akt nu under semestertider att dela med mig av lite bilder från senaste resan upp till Ståkke sameby som utöver Sirges sameby är delaktiga i projektet. Jag har lärt mig så mycket om renskötseln senaste under vintern och våren! Kan inte tacka nog för all hjälp jag får för att genomföra projektet! Och tack till alla nya deltagare i intervjuerna angående utfodring! Det är superintressant att lyssna till så många olika orsaker till utfodring och ta del av erfarenheter/rutiner/tankar/idéer kring utfodring.

Kalvmärkning. Det var första kalvmärkningen jag fått möjlighet att delta i. Superhäftigt och fint att få se! Dels bandet mellan vaja och kalv som blir särskilt tydligt hos vissa vajor, men också (sam)arbetet och den sociala sammankomsten det innebär.
På bild: Sara och Ella
Inventering av vinterbetesmarkerna för renbruksplanen.
På bild: Helén, Sara, Ella och Nina
Projekt-”kalvarna” som definitivt inte var några kalvar längre!
Konditionsmätning. Renarna var i sämre skick (Juni) jämfört med januari, men vikterna var högre hos kalvarna som utfodrats i hägn. Även OT (Ol-Duommá) från Sirges sameby (som också är med i projektet) kom och hjälpte till med mätning/vägning av projekt-renarna.
På bild: Jag och OT

På agendan efter semestern är fler intervjuer i Sverige och Finland som jag ska sammanställa kommande vintern och förbereda mig inför analyserna av GPS-data och accelerationsdatan för att kunna följa upp rörelsemönster och betesbeteende hos kalvarna kommande vintern när alla går på fribete (i vintras har ena gruppen kalvar födda 2019 varit utfodrade i hägn, och andra gruppen varit frigående).

Trevlig sommar!
Heidi

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *