Cecilia Lalander frÄn energi och teknik och Anders Kiessling frÄn husdjurens utfodring och vÄrd Àr med i ett samarbetsprojekt med partners frÄn hela Sverige som just har beviljats 3,8 miljoner kr frÄn FORMAS för ett pilotprojekt dÀr artificiell intelligens ska stötta utvecklingen till ett hÄllbart urbant livsmedelsproduktionssystem.
Norra Sverige har pĂ„ senare tiden attraherat stora industrier och serverhallar liksom nĂ€sta generations fossilfria stĂ„lindustri (H2 Green Steel), p.g.a. stora tillgĂ„ng till förnyelsebar energi och naturresurser, samt svala klimat. Boden kommun har som mĂ„lsĂ€ttning att till 2025 blir Europas mest resurseffektiva och koldioxidneutrala kommun. Faktum Ă€r att Boden sedan 2020 har initierat ett storskaligt symbiosprojekt kallat Energisymbiosen Boden, som Ă€r en del av Boden Business Park. Ett av initiativen syftar till att skapa en kompetensplattform för urban livsmedelsproduktion som ska anvĂ€ndas som en nationell tillgĂ„ng för att implementera och testa innovativa lösningar för livsmedelsproduktionssystem. Projektet AI för förbĂ€ttrad effektivitet och hĂ„llbarhet hos slutna landbaserade integrerade livsmedelsproduktionssystem â en fallstudie i Boden : iCFPS (intelligent Circular Food Production Systems) kommer att vara en del i den satsningen.
Projektet har som mÄlsÀttning att avgrÀnsa och modellera de olika energiflödena inom ett hypotetiskt akvaponiskt-agrokultur-produktionssystem för livsmedel, och ska utgöras av ett slutet system bestÄnden av fyra trofiska lager: insekter, alger, fisk, och vÀxter. Det slutna produktionssystemet som ska vara grunden för modelleringen antas ligga nedströms H2 Green Steel industrin, serverhallar och battericentraler. FrÄn dessa slÀpps vatten som hÄller lÄg vÀrme ut, och kan, om strategiskt kanaliserade, utgöra en vÀrdefull energikÀlla i det föreslagna slutna livsmedelsproduktionssystemet. De fyra trofiska lagren i det hÀr systemet (insekter, alger, fisk och vÀxter), kan ses som biologiska batterier, med olika lagringskapacitet, som tillsammans buffrar för de stÀndiga fluktuationerna i systemet. Det övergripande mÄlet med detta projekt Àr att med hjÀlp artificiell intelligens (AI) förstÄ sÄvÀl energiflödena som nÀringsströmmarna i detta system, dÀr spillvÀrme och biologiskt nedbrytbart avfall för att skapa ett slutet, cirkulÀrt och hÄllbart livsmedelsproduktionssystem.
Projektet Àr ett samarbete mellan Bodens kommun, SWECO, H2GreenSteel, Ragn-Sells, Ecoloop, ONar AB, Johannas Stadsodlingar, Agtira och Tebrito, samt ett konsortium av akademiker frÄn LuleÄ tekniska universitet, SLU och UmeÄ universitet.
Det akademiska konsortiet:
- LuleÄ tekniska universitet (LTU) driver projektet och kommer att utveckla en AI-baserad modell för det föreslagna l I gruppen ingÄr:
- Ulrika Rova, Prof. Paul Christakopoulos, Prof Marcus Liwicki, Dr Ali Usman och Michael Nilsson som Àr projektledare.
- UmeÄ University (UmU), kommer att ansvara för vÀxtdelen av projektet och leds av:
- Docent Olivier Keech.
- Sveriges lantbruksuniversitets (SLU) del i projektet Àr att producera data för modelleringen rörande de trofiska lagren insekter (ET) och fisk (HUV), samt leda arbetet i referensgruppen bestÄnden av representanter för Svenska industriprojekt (HUV). Gruppen utgörs av:
- Prof Anders Kiessling (HUV) och Docent Cecilia Lalander (ET).