Julia har hittat landsbygd på en oväntad plats:
Ni vet när man är så inne i någonting att det känns som att man ser det överallt? Precis en sådan upplevelse hade jag häromdagen. Jag håller just nu på och slutför arbetet med en rapport om entreprenörskap i Alunda. Alunda tillhör Östhammar kommun, det vill säga ett av de områden som ingår i ”Nycklar för levande landsbygd”. När jag häromdagen skulle ta tunnelbanan in till Stockholms Central stod jag där som vanligt på perrongen till Solna Centrums station. Jag såg mig lite förstrött omkring när jag såg den – landsbygden.
Varje tunnelbanestation i Stockholm är prydd med konst – ibland enbart för att ge resenärerna något fint att vila ögonen på, men ibland för att väcka tankar. Solna Centrums station invigdes 1975 och temat för dess konstnärliga gestaltning är glesbygdens avfolkning, miljöförstöring och natur. Här ses scener ur en landsbygd som blir utnyttjad för sina resurser för att sedan lämnas åt sitt öde. Exempelvis finns det en målning av en räv som ser ut att klia sitt ansikte i irritation vid en sjö där farligt avfall sipprar ut. Kanske användes sjön till fiske eller kanske fanns där en restaurang vid sjökanten. Där bland målningarna och skulpturerna ser jag Lena, Andreas och Monica – och alla de andra fantastiska entreprenörerna som jag intervjuat till detta projekt.
Konsten i denna tunnelbanestation må visa en sorglig syn, men på något sätt gör den mig ändå hoppfull. Den visar att det länge funnits människor som sett problemen som landsbygden utsätts för, och på sitt sätt försökt göra något åt det. Att pryda en tunnelbanestation med konstverk eller att våga starta företag i en liten ort – båda visar på ett mod och en vilja att arbeta för en levande landsbygd.
Konsten är målad av Karl-Olov Björk och Anders Åberg.