Generell hänsyn vid förstagallring

Det här med generell hänsyn i skogsbruket fick ett enormt genomslag under 90-talet. Framförallt handlade det då om att kompensera för de störningar i habitatet som sker vid slutavverkning, och om att hitta, skapa och förvalta strukturer som kan finnas kvar i skogen genom avverkning, föryngring, gallring och in i nästa och nästa generation av odlad skog.

Ett flertal forskare har visat på hur viktig den generella hänsynen är, och att den har en positiv effekt och stor nytta för många arter.

Vad vi har tittat på under senare år är den generella hänsynen i förstagallring. Den första generationen med generell hänsyn är nu i stadiet för första gallring. Fråga är återigen, hur man ska kunna hitta, skapa och förvalta strukturer som kan bibehålla eller öka biologisk mångfald i den brukade skogen. Det är viktigt att få med sig både dåtid, genom att identifiera tidigare lämnad hänsyn för flora och fauna och forn och kulturminnen, och att fundera på vad som ger bäst nytta, är det att släppa fram ljus, kanske luckhugga, eller behålla lövinslag, eller kanske köra och röra så lite som möjligt. Men det är lika viktigt att tänka framåt, hur kan man i gallringen gynna och stärka de träd som blir framtida evighetsträd eller ”evighetsdungar”. I första-gallringarna idag innebär generell hänsyn att se både bakåt, framåt och här just nu.

Delphine Lariviere disputerade under våren 2023 med en avhandling om just generell hänsyn i första-gallring. Mycket fokus har legat på vitsen av att gallra särskilt runt evighetsträd av ek. Delphine kunde visa att effekten av att luckhugga så att ekarna friställs är långvarig (minst 10 år) och att ekarna svarar positivt och fortsätter växa.

Bilden överst i inlägget är från Delphines avhandling som jag tycker ger en bra överblick och som kan fungera som en kom-ihåg lista på strukturer och värdefulla små biotoper.

Här kan man läsa mer om  avhandlingen skriven av Delphine Lariviere och själva avhandlingen Old trees in young forests.

Vill gärna tipsa också om en jättefin film om aspen som evighetsträd. Förutom allt matnyttig information i filmen så får man ett fint porträtt av Bengt Ehnström och intervjuer med Janne Weslien och Lena Gustavsson. Alla tre viktiga forskare för den svenska naturvården och skogen!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *