Underlag för att jämföra djurskydd i olika länder

Den 13 november höll Jordbruksverket sin årliga Djurskyddsdag under rubriken ”Världens bästa djurskydd, eller?”.  Samma dag lanserade World Animal Protection, i Sverige bl.a. genom en debattartikel i Svenska Dagbladet, en global kartläggning av djurskyddsnivån Animal Protection Index. Kartläggningen är resultatet av ett globalt projekt som bedömt och rankat 50 länders djurskyddslagstiftning. Här får man möjlighet att göra jämförelser mellan dessa länder med hänsyn till en rad olika parametrar (t.ex. lagstiftning, djruvälfärdsstandarder, utbildning och kommunikation kring djurvälfärd), och tillgång fullständiga landsrapporter liksom beskrivning av medotdiken.

Naturligtvis kan inga absoluta sanningar utläsas om hur ’djuren har det’, men indexet ger en intressant inblick dels i var det finns och var det brister i formellt djurskydd, dels i hur svårt det blir att hävda att ’Sverige är bäst i klassen’. Inte minst under Djurskyddsdagen framkom det, när Lotta Berg, docent vid HMH, SLU, öppnade sitt föredrag med att säga ”Inget land har världens bästa djurskydd! Frågan är mer komplex än så.”

Dagens djurskyddsforskning handlar inte längre enbart om att visa vad djuren behöver för att ha ett gott liv, eller vad som hindrar det, utan även om hur regelverken ser ut, vilka värderingar de bygger på, och hur efterlevnaden ser ut. För sådana studer erbjuder World Protection Index en välkommen ingång.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *