En kontroversiell etikers memoarer

Torbjörn Tännsjö Sveriges mest kände etiker och filosof, och en kontroversiell figur. Hans senaste bok är en memoar, som heter ”Etikprofessorn”. I den berättar han bland annat om de två tyngsta medicinsk- och forskningsetiska skandalerna från senare år: Gillbergfallet i Göteborg och den absolut mest skandalösa, Macchiarinaffären vid Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset. Efterverkningarna av den senare är långt ifrån över. Bland annat står vi inför nya ordningar för etikprövning av forskning och hantering av vetenskaplig oredlighet. Tännsjö var inblandad i de etiska råd som hanterade respektive fall och ger några inte helt smickrande interiörer från dessa.

Per Sandin recenserar boken i Läkartidningen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *