Läsvärd bok om etisk handel

Bör vi köpa rättvisemärkt (med mera)? Spelar det någon roll? Och spelar det någon roll om det spelar roll eller inte? Två Göteborgsfilosofer, Bengt Brülde och Joakim Sandberg, tar upp desa frågor i en ny bok med titeln ”Hur bör vi handla? Filosofiska tanklar om rättvisemärkt, vegetariskt & ekologiskt” (Thales, 2012).

Författarna tar upp ”tre etiska utmaningar”: Den globala fattigdomen, behandlingen av djur i industriell produktion av främst kött, samt globala miljöproblem, främst utsäpp av växthusgaser. En av deras främsta slutsatser är att vi som individer har ett moraliskt ansvar att åstadkomma en bättre värld. Det innebär att vi bör engagera oss politiskt – det räcker inte att tänka på hur vi agerar som konsumenter. Vi kan inte köpa rättvisemärkt och luta oss tillbaka.

I boken finns också ett avsnitt om företags moraliska ansvar. Författarna förnekar tesen ”the business of business is business” – att företagens enda ansvar är att tjäna pengar (inom lagens råmärken), och menar att företag har ett ansvar att göra mer för fattiga människor, djur och natur. Avslutningsvis diskuterar de politkens uppgifter – hur skulle spelreglerna behöva se ut, nationellt och globalt, för att möliggöra en lösning av problemen?

Boken ger en grundlig genomgång av de filosofiska argument som förts fram i den här debatten. Ett sådant bidrag är mycket välkommet, särskilt som mycket av det som refereras kommer från engelskspråkig litteratur. Den är väl värd att sätta sig in i om man intresserar sig för VARFÖR-frågor på detta område, inte bara HUR-frågor, även om grundligheten följs av en viss omständlighet. Det finns också got om förslag på vidare läsning.

Fotnot 1: I enlighet med slutsatserna i boken donerar författarna sina royalties till organisationer som arbetar mot fattigdom och orättvisor, för djurens väl och för miljön.

Fotnot 2: En av författarna, Joakim Sandberg, har skrivit en avhandling om etik och investeringar, som vi berättat om tidigare här på bloggen.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *